RAZBILI MAFIJAŠKI ČET I ODMAH PALA NAGRADA: Evo kako je belgijska policija zaplenila 28 tona kokaina u Antverpenu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

efikasno

RAZBILI MAFIJAŠKI ČET I ODMAH PALA NAGRADA: Evo kako je belgijska policija zaplenila 28 tona kokaina u Antverpenu! (VIDEO)

Planeta -

Belgijska policija kaže da je zaplenila skoro 28 tona kokaina u vrednosti od 1,4 milijarde evra nakon što je dobila pristup šifrovanoj mreži koju koriste kriminalci.

Krajem februara, tokom marta i početkom aprila, policija je zaplenila 27,64 tone kokaina u luci Antverpen, uključujući rekordnu pošiljku od skoro 11 tona preko noći od 2. do 3. aprila.

Specijalizovani policajci dobili su pristup informacijama o pošiljkama kokaina putem usluge šifrirane poruke Skaj ECC, piše CNN.

„Tokom sudske istrage potencijalne kriminalne organizacije za koju se sumnja da je svesno snabdevala šifrovane telefone kriminalnom okruženju, policijski stručnjaci uspeli su da razbiju šifrovane poruke Skaj ECC“, navodi se u saopštenju.

Prošle godine agencije u Francuskoj i Holandiji infiltrirale su se u platformu EncroChat i delile podatke putem Europola, omogućavajući policiji da nadgleda privatnu komunikaciju kriminalaca.

EncroChat, koji je nudio sigurnu mobilnu uslugu razmene poruka, bio je svojevrsno „kriminalno tržište“ koje je koristilo 60.000 ljudi širom sveta za koordinaciju distribucije ilegalne robe, pranja novca i planiranja ubistava, prema Britanskoj nacionalnoj agenciji za kriminal (NCA).

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track