Najnovije vesti

BRAZIL JE BIOLOŠKA FUKUŠIMA: Doktor objašnjava da je situacija sa koronom van kontrole, više od 4.000 umrlih u jednom danu
Foto: EPA/Antonio Lacerda

pomor u brazilu

BRAZIL JE BIOLOŠKA FUKUŠIMA: Doktor objašnjava da je situacija sa koronom van kontrole, više od 4.000 umrlih u jednom danu

Planeta

4.195 mrtvih zabeleženo je u jednom danu u Brazilu, što je jedan doktor opisao kao "biološku Fukušimu".

Eksponencijalni nagli rast zaraženenih i preminulih u Brazilu premašiće brojeve zabeležene u SAD u januaru, kada je skoro 80.000 ljudi umrlo od kovida 19.

"To je nuklearni reaktor koji je pokrenuo lančanu reakciju i van kontrole je. To je biološka Fukušima“, rekao je Migel Nikolelis, brazilski lekar i profesor na Univerzitetu Djuk, koji pomno prati virus.

Brazil, korona, groblje
foto: EPA/Joedson Alves

Brazil je treća zemlja koja je u jednom danu imala 4.000 smrtnih slučajeva, takav tragičan skor imale su samo još SAD i Peru.

Brazilske bolnice su pretrpane pacijentima zaraženih virusom korona, a samo u poslednjih nedelju dana zabeleženo je 19.301 novih slučajeva zaraze, pišu strani mediji.

Brazil, korona, groblje
foto: EPA/Antonio Lacerda

Dok se SAD fokusiraju na vakcinacijau, Brazilom hara zarazniji soj virusa, a nedostatak mera protiv korone dovodi da je ceo sistem van kontrole.

Od početka pandemije, Brazil beleži 13,1 milion slučajeva zaraze i 337.000 smrtnih slučajeva. To je zemlja sa drugim najvećim brojem potvrđenih slučajeva korone, nakon SAD.

Brazil, korona, groblje
foto: EPA/Antonio Lacerda

Ipak, to i dalje ne zabrinjava predsednika Žaira Bolsonara koji nastavlja da se protivi bilo kakvim merama suzbijanja zaraze.

On tvrdi da bi šteta po ekonomiju bila još gora nego uticaj samog virusa pa je pokušao da ukine neke mere koje su donele lokalne vlasti na sudovima.

JUŽNA AMERIKA NAJVIŠE ZABRINJAVA

Južna Amerika je regija koja najviše zabrinjava po pitanju kovid-19 infekcija, jer se broj slučajeva povećava u skoro svim zemljama, izjavila je danas direktorka Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) Klarisa Etijen.

"Nigde infekcije nisu toliko zabrinjavajuće kao u Južnoj Americi", rekla je Etijen tokom nedeljne konferencije za štampu, prenosi Rojters.

Kapaciteti jedinica za intenzivnu negu u Peruu i Ekvadoru uskoro će biti popunjeni, a u delovima Bolivije i Kolumbije udvostručen je broj slučajeva u poslednjih nedelju dana, rekla je Etijen.

Kurir.rs/Sky news

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...