Najnovije vesti

OBJAVLJENE SLIKE OŠTEĆENOG IRANSKOG BRODA: Kako su izraelski pomorski komandosi sabotirali ploveću bazu PASDARANA u Crvenom Moru!
Foto: Printscreen Youtube/Al Arabia

AKCIJA FLOTILE 13

OBJAVLJENE SLIKE OŠTEĆENOG IRANSKOG BRODA: Kako su izraelski pomorski komandosi sabotirali ploveću bazu PASDARANA u Crvenom Moru!

Planeta

Iranski mediji i pojednici na društvenim mrežama objavili su slike unutrašnjosti broda Saviz koga su u utorak pomorski komandosi "Flotile 13" sabotirali kada su na trup plovila ispod vodene linije postavili magnetne mine koje su u tačno određenom trenutku eksplodirale i izazvale značajnu materijalnu štetu.

Saviz koga većina medija označava kao trgovački brod, zapravo predstavlja brod za izvođenje specijalnih operacija u Crvenom moru.

Na objavljenim slikama jasno se vidi voda u mašinskom delu broda, koji je ceo pod vodom što ukazuje da je na trupu broda pričnjena značajna materijalna šteta.

Oko toga šta se desilo postoje dve verzije:

Iranska verzija spominje da je dan pre incidenta oko broda Saviz leteo nepoznati helikopter i nadletao plovilo nekih pet do deset minuta. Međutim, ostalo je nepoznato da li su Pasdarani pažljivo pratili helikopter, da li su pokušali da stupe u kontakt sa njim ili da ga oteraju.. Mnogo pitanja, malo dogovora

Postoji i druga verzija, prema kojoj su izraelski pomorski komandosi su za vikend podmornicom klase Delfin isplovili iz luke Eliat koja izlazi na Crveno More prema obali Eritreje, gde je već dugo usidren broj Saviz koji koriste Pasdarani kao ploveću bazu. Nekoliko milja pre samog cilja iz podmornice su u noći ponedeljak na utorak na ronilicama izašli komandosi koji su se neopaženo prikrali brodu i ispod vodene površine na trup ravnomerno na tri mesta postavili tri magnetne lepljive mine i udaljili se. Kada su bili već na podmornici u smeru ka Izraelu,  unapred programirani detonatori su se aktivirali, a to je već bio utorak pre podne po lokalnom vremenu. Tri snažne eksplozije izazvale su prodor vode u trup broda. Mašinsko odeljenje je bilo ispunjeno vodom i brod je trenutno onesposobljen za plovidbu!

Posada je krenula da ispumpava vodu, kako bi se izvršile najneophodnije opravke.

Iran je prvo kad se proširila vest o napadu na brod-bazu Pasdarana ćutao, zatim negirao, a onda i priznao da se doodio napad.

Naime radi se o logističkoj bazi, prislušnom centru i plovećoj bazi za iranske pomorske komandose, koji plovi Crvenim morem sa zadatkom da brine i čuva iranska plovila od mogućeg napada somalijskih pirata. Međutim, brod je učestvovao i kao centar za snabdevanje i podršku jemenskih Huta u ratu sa Saudijskom Arabijom.

Amerikanci optužuju da brodom Saviz zapravo upravlja Iranska revolucionarna garda "Pasdarani". Kao dokaz te tvrdnje često se prilažu fotografije snimljene sa daljine, gde se vide ljudi u maskirnim uniformama, kao i po nekoliko manjih patrolnih plovila za izvođenje prepada i patrolne zadatke u blizini broda

Saviz je prvi put u Crveno more uplovio 2017. godine pre serije uspešnih napada jemenskih Huta čamcima samoubicama i protivbrodskim raketama na plovila Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Veruje se da je brod u tim operacijama imao ulogu osmatračko-komandnog centra, koji je obalskim baterijama Hutim prenosio podatke o kretanju saudijskih plovila pre nego što su na njih lansirane protivbrodske rakete C-801 i C-802.

Specijalni brod Saviz, iran, napad, Crveno more, Izrael
foto: Printscreen Youtube/Al Arabia

Podaci o brodu Saviz

O Savizu što je do sad poznato jeste da mu je matična luka Bandar Abas, da je izrađen 1999. i da je do imena Saviz promenio čak nekoliko imena, pa se tako navode: Lorestan, Okeanska sveća, Latana, Azaleja i da je plovio po malteškom i zastavom Barbadosa.

Od tehničkih podataka prazan deplasamn broda kreće se oko 16.696 tona, dok je puni 23.176 tona, odnosno radi se o ukrcanom teretu. Dužine je 174 metra, širine 26.03 metra. maksimalna brizna je 13,2 čvora.

Brod je takođe naoružan sa protivavionskim topovima ZU kalibra 23 mm i teškim mitraljezima Dshk kalibra 12,7 mm i KPVT 14,5 mm. Nagađa se da je brod opremljen i lanserima protivbrodskih raketa, protivoklopnim raketama i torpednim cevima. a ima i opciju polaganja morskih mina preko specijalnih otvora na krmi broda tokom vožnje.

Brod je opremljen raznim komunikacijskim i osmatračkim uređajima koji omogućuju praćenje, osmatranje saudijskih plovila uz obalu Jemena.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...