ZAKON O EUTANAZIJI PODELIO FRANCUSKU: Desničari protiv, vlada neopredeljena a parlament bi da glasa
Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

asistirano samoubistvo

ZAKON O EUTANAZIJI PODELIO FRANCUSKU: Desničari protiv, vlada neopredeljena a parlament bi da glasa

Planeta -

Francuski parlament danas raspravlja o zakonu o eutanaziji koji je duboko podelio društvo.

Ukoliko zakon bude usvojen, Francuska bi postala peta zemlja Evropske unije koja je dekriminalizirala potpomognuto samoubistvo posle Holandije, Belgije, Luksemburga i Španije.

Zakon ima podršku većina poslanika stranke predsetnika Emanuela Makrona, ali mu se desnica žestoko protivi. Sa druge strane, vlada još uvek nije zauzela stav iako je Makron još 2017. godine rekao da želi sam da odluči o kraju svog života.

Zakonom bi se okončala dvoličnost države koja zatvara oči nad time što Francuzi putuju u Belgiju ili Švajcarsku kako bi dobili pomoć pri samoubistvu, poručio je Olivije Falorni koji je i predložio zakon koji je podržalo 270 poslanika različitih stranaka.

Procenjuje se da francuski lekari svake godine tajno asistiraju u 2.000 do 4.000 samoubistava.

Postojeći zakon dozvoljava duboku sedaciju pacijenata koji pate od neizlečivih bolesti ali ne i eutanaziju.

Desnica je izričito protiv legalizacije eutanazije i njezini predstavnici podneli su 3000 amandmana, od kojih su 2300 podneli Republikanci, stranka desnog centra.

Rasprava o amandmanima trebalo bi da uspori proceduru tako da se onemogući glasanje u dodeljenom roku a pitanje je kada će se nakon toga naći neki drugi termin u prenatrpanom kalendaru francuskog parlamenta.

Eutanaziji se protivi i Katolička crkva, a rasprava o potpomognutom samoubistvu razbuktala se prošle godine sa slučajem smrtno bolesnog Alena Koka koji je planirao da ne jede i ne pije lekove i uživo prenosi svoje umiranje na društvenim mrežama.

Odustao je od toga kada je bol postao prejak, a Fejsbuk je preventivno blokirao Koka kada je najavio da će prenositi svoju smrt uživo.

Španija je 18. marta legalizovala eutanaziju za ljude koji pate od neizlečive bolesti a predstavnica Socijalista Marija Luisa Karsedo pozvala se na slučaj Ramona Sampedra, paralizovanog Španca koji je 1998. godine snimio svoje samoubistvo. Njegova sudbina poslužila je kao inspiracija za Oskarom nagrađen film "Život je more" (The Sea Inside) sa Havijerom Bardemom u glavnoj ulozi.

Na osnovu španskog zakona, lekari nisu dužni da pomažu u eutanaziji ako joj se protive ali se sprečava kažnjavanje onih koji su optuženi da su drugima pomogli da se ubiju.

I Portugal je u januaru usvojio zakon o eutanaziji, ali ga je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track