Nacista Zentaj neće biti izručen Mađarskoj
Foto: Beta AP

Australija odlučila

Nacista Zentaj neće biti izručen Mađarskoj

Planeta -
Osumnjičen da je novembra 1944. u Budimpešti mučio i ubio 18-godišnjeg Jevrejima Petera Balaša

SIDNEJ - Australijski sud odbio je danas zahtev za izručenje Mađarskoj Karolja Zentaja, 90-godišnjeg Australijanca mađarskog porekla, optuženog za ratne zločine u Budimpešti tokom Drugog svetskog rata. Zentaj je osumnjičen da je bio jedan od trojice mađarskih vojnika koji su 8. novembra 1944. u Budimpešti mučili i ubili 18-godišnjeg Jevrejima Petera Balaša. Zentaj je u to vreme služio u mađarskoj vojsci, savezniku nacističkog režima tokom Drugog svetskog rata. Zentaj, koji je u Australiju stigao 1950-ih, promenio ime u Čarls i danas je državljanin te zemlje, negira krivicu.

Australijska vlada odobrila je njegovo izručenje 2009, ali je tu odluku 2010. poništila viša sudska instanca. Isto je potvrđeno u žalbenom postupku 2011. Visoki sud, čija je odluka konačna, sada je odlučio da Zentaj ne može da bude izručen pošto u vreme kada je Balaš ubijen u mađarskom zakonu nije bilo krivičnog dela ratni zločin, prenose agencije.

Uhapšen 2005, Zentaj je oslobođen uz kauciju u decembru 2009. Njegov sin Erni Stajner je u više navrata poručio da je njegov otac spreman da se pojavi pred australijskim sudom, ali da ne želi da bude izručen Mađarskoj.

Budimpešta je zatražila njegovo izručenje posle optužbi iz Centra "Simon Vizental", koji širom sveta traga za bivšim nacistima, po kojima je Zentaj pobegao iz Nemačke posle rata predstavljajući se kao izbeglica. Zentaj je na listi "deset najtraženijih nacističkih kriminalaca" Centra "Simon Vizental".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track