PUTINOV KRITIČAR UBIJEN, A NAMEŠTENO JE DA IZGLEDA KAO SAMOUBISTVO? Nova saznanja o Nikolaju Gluškovu
Foto: STR / AFP / Profimedia

britanski istražni organi otkrili

PUTINOV KRITIČAR UBIJEN, A NAMEŠTENO JE DA IZGLEDA KAO SAMOUBISTVO? Nova saznanja o Nikolaju Gluškovu

Planeta -

Nikolaj Gluškov, nekadašnji rukovodilac u ruskoj kompaniji "Aeroflot", a potom disident koji je prebegao u Veliku Britaniju, verovatno je ubijen u svom londonskom stanu.

Prema nalazima istražnih organa, nepoznata osoba je podmetnula dokaze kako bi smrt Gluškova (68) izgledala kao samoubistvo, a načelnik državne službe sudske medicine, mrtvozornik Činijere Inajamaje, tvrdi da je Gluškov ubijen, prenosi BBC.

Nakon što je optužio Kremlj da koristi "Aeroflot" za ispumpavanje novca, Gluškov je najpre optužen, a potom u martu 2017. godine i osuđen na osam godina zatvora jer je, navodno, svojoj avio-kompaniji naložio da prebaci 20 miliona dolara na njegove privatne bankarske račune u Švajcarskoj.

Krivični postupak je pokrenut u Rusiji dok je Gluškov bio poslovni partner ruskog oligarha i prebega u Veliku Britaniju Borisa Berezovskog, koji je pronađen mrtav u svojoj rezidenciji kod Londona 2014. godine.

Gluškov je tada izrazio sumnju da je Berezovski ubijen.

Britanska antiteroristička policija otvorila je istragu "iz predostrožnosti zbog veza koje je imao taj čovek" ali nije navela identitet pokojnika, dok je Gardijan objavio da je reč o Nikolaju Gluškovu, "Rusu koji je dobio politički azil 2010. godine u Velikoj Britaniji".

Ćerka preminulog Gluškova, Natalija, koja je i pronašla mrtvog oca u stanu, izjavila je ruskom listu Komersant da su na njegovom telu pronađeni tragovi davljenja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track