RATNICI SENKI VIŠE OD 2.000 GODINA ČUVAJU CARA: Na osnovu njihovih UŠIJU otkriveno nešto zanimljivo, ali ovo ostaje NETAKNUTO
Foto: EPA/Alex Plavevski

jedno od najvećih otkrića 20. veka

RATNICI SENKI VIŠE OD 2.000 GODINA ČUVAJU CARA: Na osnovu njihovih UŠIJU otkriveno nešto zanimljivo, ali ovo ostaje NETAKNUTO

Planeta -

Iako više od 2.000 godina čuvena vojska od terakote štiti prvog kineskog cara Ći Šin Huanga, i dalje se otkrivaju njihove tajne.

Još od njihovog otkrića 1974. naučnici pokušavaju da odgonetnu da li je 8.000 glinenih vojnika u prirodnoj veličini pravljeno na osnovu stvarnih ratnika ili su jednostavno modelovani jedan za drugim, sa nekim različitim detaljima, poput frizure, oblika nosa i slično.

To je ipak uspela da reši savremena nauka, prenosi Dejli mejl.

Eksperti sa Univerziteta u Londonu, zajedno sa kolegama iz Muzeja posvećenog caru Huangu, 2014. godine su napravili 3D kompjuterske modele statua fokusirajući se isključivo na njihove uši jer je ovaj deo ljudskog tela jedinstven baš kao otisci prstiju.

1 / 6 Foto: EPA/Alex Plavevski

Početna teza je bila da ako su statue pravljene po stvarnim likovima, imaće drugačije uši.

Na uzorku od 30 vojnika otktili su da ne postoji isti par ušiju i da vojska odgovara stvarnim ratnicima koji su nekada postojali.

To se poklapalo i sa navodima penzionisanog nemačkog istoričara Džona Komlosa koji je otkrio da je visina glinenih ratnika zaista odgovarala visini kineskih muškaraca 19. veka.

Kina, teraota ratnici, ratnici od gline, Ratnici senki, glinena vojska
foto: EPA/Alex Plavevski

Inače, terakota vojnici su pronađeni zajedno sa sa 130 kočija, koje vuku 520 konja, kao i 150 životinja koje su deo konjice. Statue vojnika visoke su 182 do 195 centimetara, a teške oko 180 kilograma. Veruje se da je glinena armija napravljena kako bi u zagrobnom životu štitila prvog cara ujedinjene Kine Ćin Ši Huanga i služila mu. Veliki deo figura uništila je rivalska armija svega pet godina nakon što je car umro, u svojoj 49. godini. Oni su izazvali požar koji je uništio drvene strukture u kojima su glineni ratnici bili smešteni.

Legendarnu glinenu armiju pronašla je grupa kineskih seljaka iz pokrajine Šansi 29. marta 1974. dok je kopala bunar, sasvim slučajno.

Kolekcija skulptura se nalazila u grobnici i bila je zakopana zajedno s prvim kineskom carem, Ćin Ši Huangom.

Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji i svaka je jedinstvena. Sve su naoružane, neke imaju lukove i strele, ali i koplja, mačeve...

Veruje se da su pravljeni u radionicama koje su vodile sluge dvora, ali i lokalni majstori. Glave, ruke, noge i torzo su pravljeni odvojeni, pa su spajani na licu mesta. Prvo se smatralo da u pravljeni na osnovu 8 matrica, ali se sada zastupa mišljenje da su nastali po likovima pravih ljudi, svaki za sebe. Raspoređeni su i po činu i zaduženju, pa su tako predstavljeni i u različitim uniformama, i sa drugačijim oružjem. Originalno, bili su jarkih boja i premazani lakom.

Iako je veliki deo grobnice otkriven, samo carev grob je netaknut. Pre nekoliko godina, kineska vlada je saopštila da će se arheolozi pozabaviti tim pitanjem kada bude dostupna bolja tehnologija. Stručnjaci smatraju da bi se neprocenjiva umetnička dela, za koja se veruje da se unutra nalaze, mogla oštetiti otvaranjem.

1987. UNESKO je Ratnike senki proglasio svetskom baštinom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track