OVOG PIŠTOLJA SE RUSI STIDE: Za sada je standarno oružje ruske vojske, ali uskoro dobija naslednika VIDEO
Foto: Screenshot YT/big guns

bruka

OVOG PIŠTOLJA SE RUSI STIDE: Za sada je standarno oružje ruske vojske, ali uskoro dobija naslednika VIDEO

Planeta -

MP-443 „Grač“ ili pištolj Jarigina je od 2003. godine standardno lično oružje pripadnika svih rodova armije i svih policijskih struktura.

Ovo je dugo očekivana zamena starijih i slabijih pištolja Makarova i Stečkina sa mecima kalibra 9h18 mm.

Testiranje pištolja MP-443 u vojsci dalo je bolji rezultat nego što se očekivalo, ali kada je ovaj model pušten u serijsku proizvodnju, postao je svojevrsni kamen spoticanja u ruskoj armiji. Evo zašto.

Pre svega, MP-443 je pištolj sa okvirom od 18 metaka najpopularnijeg Lugerovog kalibra 9x19 sa prilično dobrim mehanizmom za okidanje. Uz sve to on ima i nekoliko nestandardnih i izvanrednih tehničkih rešenja.

Na primer, ima zub izvlakača čaure po kome se vidi da li u okviru ima metaka ili ne.

Ima i veliki standardni gvozdeni nišan tako da se u gađanju iz ruke lako nišani u cilj sa distance od 25 metara.

Međutim, realizacija svih tih ideja nije bila idealna.

Ti veliki nišani su postali prava noćna mora, jer se stalno zakače za futrolu prilikom vađenja pištolja. Pored toga, ne vidi se dobro da li je zub izvlakača blokiran ili nije.

Međutim, najvažnije je bilo pitanje bezbednosti, jer su kvarovi prilikom gađanja bili česta pojava. To je vrlo bitan nedostatak koji su konstruktori morali da otklone, ali im to nije pošlo za rukom. Pored toga, pištolj ima tehničku garanciju za samo 10.000 opaljenja. Radi poređenja, Glock 17 ima garanciju za 50.000 opaljenja, ali funkcioniše i posle celih 100.000.

Od modela koji bi mogli zauzeti mesto pištolja Jarigina kao standardnog ličnog oružja u svim vojnim i policijskim strukturama najveću pažnju privlači pištolj PLK „Kalašnjikov“.

Nema sumnje da je prototip ovog pištolja pravo čudo na ruskom tržištu oružja. On je idealan i spolja i iznutra.

Pre svega, površina pištolja je blago matirana. Uglovi mu nisu oštri, pogotovo u poređenju sa modelom MP-443 i sa pištoljima Makarova i Stečkina. To znači da bi sa takvim pištoljem vežbovno gađanje moglo lako da se obavlja i bez taktičkih rukavica.

Ali ubedljivo najbolja osobina modela PLK u poređenju sa njegovim prethodnicima je mek i kratak hod okidača i lako kretanje navlake zatvarača.

Ovaj model ima izvanredan mehanizam okidanja s obzirom da se radi o vojnom pištolju koji košta 700 dolara (ta potencijalna cena standardnog PLK na tržištu pomenuta je dopisniku portala Russia Beyond na vojnoj izložbi „Armija 2020“ u Podmoskovlju).

Cev pištolja PLK smeštena je sasvim nisko, uz dlan. Taj nezgodni detalj je pozajmljen od sportskih pištolja sa ciljem da smanji trzaj. Sa druge strane, pištolj se tako lakše prlja.

Standardni PL-15 je dugačak 120 mm, a dužina kompaktne verzije PLK je 207 mm, i na nju se može postaviti prigušivač.

U okvir staje 16 metaka kalibra 9x19 Parabellum.

U toku je finalno testiranje ovog oružja u armiji pre puštanja u serijsku proizvodnju. Čim ono bude okončano i vojni vrh da zeleno svetlo, koncern „Kalašnjikov“ počinje masovnu proizvodnju pištolja PLK sa potencijalnim izvozom ovog proizvoda na svetsko tržište vojnog i građanskog oružja.

Kurir.rs/Russia beyond

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track