AMERIČKI MARINCI MISLE DA SU JAČI OD KORONE 40 odsto njih ne želi da se vakciniše, nadležni kažu da je ta cifra očekivana! VIDEO
Foto: Profimedia

DRAMA

AMERIČKI MARINCI MISLE DA SU JAČI OD KORONE 40 odsto njih ne želi da se vakciniše, nadležni kažu da je ta cifra očekivana! VIDEO

Planeta -

Gotovo 40 odsto američkih marinaca odbija vakcinaciju protiv korone, prema podacima koje je u petak CNN-u dostavila služba.

Od četvrtka je približno 75.500 marinaca primilo vakcine, uključujući potpuno vakcinisane i delimično vakcinisane službenike, muškarce i žene. Oko 48.000 marinaca odlučilo je da ne prima vakcine, zbog stope odbijanja od 38,9 odsto. CNN je kontaktirao ostale službe zbog stopa prihvatanja i odbijanja.

Odgovarajuća stopa prihvatanja vakcinacija među marincima - 61,1 odsto - nije daleko od vojne procene od dve trećine, ili oko 66 odsto. Još 102.000 marinaca još uvek nije ponuđeno vakcinama. Ukupan broj marinaca uključuje one na aktivnim dežurstvima, rezerve i individualne mobilizacije.

Stopa pada u kampu Lejeune u Severnoj Karolini, jednoj od istaknutih baza morskog korpusa, bila je daleko veća, sa 57 odsto, prema drugom skupu podataka dostavljenih CNN-u. Od 26.400 marinaca kojima je ponuđeno vakcinacija, 15.100 je odlučilo da ih ne primaju, što uključuje i II ekspedicione snage marinaca i instalaciju marinaca Istok - kamp Lejeune. Još 11.500 aktivnih marinaca treba da budu ponuđene vakcinama.

"Potpuno razumemo da nam široko prihvaćeno vakcino Covid-19 pruža najbolja sredstva za pobedu nad pandemijom. Ključ za rešavanje pandemije je izgradnja poverenja u vakcinu", rekla je portparolka marinskog korpusa pukovnik Keli Frašur. Ona tvrdi je rekao da postoji niz potencijalnih razloga zbog kojih marinac može da odluči da ne primi vakcinu, uključujući omogućavanje drugima da je prime prvi, čekajući dok ne postane obavezna, prenoseći je drugim kanalima ili alergičan na vakcinu.

„Članovi službe koji jednog dana odbiju mogu se predomisliti i vakcinisati kada se ukaže sledeća prilika“, rekla je.

CNN je prošlog meseca izvestio da bi stopa odbijanja vakcinacije među pripadnicima službe mogla biti blizu 50 odsto, što je znatno više od broja od 33 odsto koji su službenici vojske iznosili javno.

Vojska sada ne može učiniti vakcine obaveznim jer imaju samo odobrenja za hitnu upotrebu od Uprave za hranu i lekove, što znači da pripadnici službe koji moraju da prime seriju drugih vakcinacija imaju mogućnost odbijanja vakcina radi zaštite od Covid-19.

Zvaničnici kažu da većina ne želi da se vakciniše iz zabrinutosti zbog brzine razvijanja vakcina i straha od dugoročnih efekata.

Ministarstvo odbrane broji oko 2,2 miliona pripadnika službe koji djeluju širom sveta. Na svakih 10 procentnih poena pada stope prihvatanja, to je 220.000 pojedinaca koji se odluče da ne primaju vakcine, što je potencijalno dovoljan broj da utiče na spremnost za upotrebu sile.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja