KAD JE NIKSON BIO PROVODADŽIJA: Prvo spojio ćerku sa Bušem, pa se nisu proslavili, a sa princem Čarlsom je tek bila katastrofa
Foto: Profimedia/JT Vintage / Zuma Press

brojni udvarači

KAD JE NIKSON BIO PROVODADŽIJA: Prvo spojio ćerku sa Bušem, pa se nisu proslavili, a sa princem Čarlsom je tek bila katastrofa

Planeta -

Iako će američki predsednik Ričard Nikson ostati upamćen po aferi Votergejtm skandalima i ostavci, zanemaruje se priča koliko je žarko želeo da dobro uda ćerke, pogotovo Trišu Nikson.

Džuli Nikson se udala za Dejvida Ajzenhauera, unuka predsednika Ajzenhauera, ali je i njena sestra Triša imala je svoj deo zapaženih udvarača.

Jednom prilikom je na sastanka otišla sa Džordžom Bušom mlađim, nekoliko decenija pre nego što je postao i sam predsednik SAD.

Tada je njegov otac, još jedan provodadžija, bio kongresmen i odlučio je da organizuje "susret na slepo" na gala proslavi "Apolo 8" svom sinu sa Trišom Nikson.

Džordž Buš, Džordž Buš mlađi
foto: EPA/ALYSSA POINTER

Ipak, Džordž mlađi nije se mnogo proslavio što je kasnije otkrio i u svojim memoarima.

"Tokom večere posegnuo sam za puterom, prevrnuo čašu i sa užasom gledao kako se mrlja crvenog vina uvukla u stolnjak. Tada sam zapalio cigaretu, što je naljutilo Trišu i odbrusila mi je da ne pušim. Sastanak se katastrofalno završio", pisao je Buš. Priznaje i da kada je postao 43. predsednik Amerike, vozio se do Bele kuće istim putem kao sa Trišom decenijama ranije, i tada se setio vožnje od pre trideset godina, pri čemu je ponovo osetio sram.

Ipak, poznatiji udvarač je bio britanski princ Čarls.

Čarls je svakako važio za neženju koji j ebio na meti mnogih devojaka, a izlazio je sa nekoliko žena iz više klase. Kada je imao 21. godinu više puta je viđan u društvu Triše Nikson, pa se često šuškalo da su s eoni i zabavljali u to doba.

Svakako, predsednik Nikson je očajnički želeo da igra provodadžiju.

Triša i princ Čarls su tomom prinčeve posete Americi dosta vremena provodili zajedno, sedeli jedno pored drugog na prijemima, išli su zajedno u posete, međutim, mladi neženja nije izrazio interesovanje za predsednikovuk ćerku jer je smatrao da je "plastična i veštačka".

Triša je prokomentarisala kako je princ "odličan plesač", a kasnije je istakla "kako će kuća biti prazna bez njega". Na to je njena majka, gospođa Nikson uzbuđeno rekla: "Bićete u kontaktu".

Tokom ove posete Beloj kući, koja je ujedno bila i prva, 1970. godine, Ričard Nikson predstavio je princa Čarlsa Triši u nameri da se kasnije venčaju, a ovu posetu iskoriste da se upoznaju. Iako su ih viđali nekoliko puta u javnosti zajedno, ništa se nije dogodilo.

Nakon neuspešnih pokušaja, Triša, imajući na umu preporuku svog oca, udala se za Edvarda Ridli Finč Koksa. Triša je bila 8. predsednička ćerka koja se venčala u Beloj kući i bilo je to prvo junsko venčanje koje je tamo održano. Štaviše, to je bila prva ceremonija venčanja koja je izvedena na otvorenom u istoriji Bele kuće.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja