Najnovije vesti

OSLOBODITE KAPITOL: Procureli novi detalji drame u američkom Kongresu u internom dokumentu Pentagona
Foto: Profimedia/Stringer/Sputnik

novi detalji

OSLOBODITE KAPITOL: Procureli novi detalji drame u američkom Kongresu u internom dokumentu Pentagona

Planeta
10:13h

U do sada neobjavljenom internom dokumentu Pentagona, opisana je dramatična situacija tokom incidenta na američki Kapitolu 6. januara i otkriveni su novi, dramatični detalji u vezi sa napadom na zdanje američkog Kongresa.

Dva sata nakon ekstremnih napada Trampovih pristalica na Kapitol, tadašnji potpredsednik SAD Majk Pens pozvao je ministra odbrane i izdao naređenje: "Oslobodite Kapitol".

Lider većine u Senatu Čak Šamer i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, takođe su pozivali vojsku da hitno rasporedi nacionalnu gardu.

"Potrebna nam je pomoć", poručio je navodno Šamer u telefonskom razgovoru sa Pentagonom sat nakon upada u zgradu Kongresa.

Ovaj dokument do kojeg je došla agencija AP, otkriva još jedan sloj do sada nepoznatih detalja i događaja koji su se odvijali tokom drmatičnog napada i opsade na Kapitol hilu 6. januara.

U njemu se rasvetljavaju pogrešne obaveštajne procene, taktičke greške i birokratska odugovlačenja koja su pokazatelj da američke vlasti nisu u potpunosti i na vreme shvatile obim i intenzite nasilne pobune

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...