POMIRENJE BRAĆE NA SAHRANI Vilijam i Hari rame uz rame kraj sanduka princa Filipa, Megan ne dolazi
Foto: Profimedia, AP/Toby Melville

Kraljevska porodica

POMIRENJE BRAĆE NA SAHRANI Vilijam i Hari rame uz rame kraj sanduka princa Filipa, Megan ne dolazi

Planeta -

Suprug kraljice Elizabete biće sahranjen u subotu, a cela Britanija se nada da će na ispraćaju dede doći do poboljšanja odnosa između zavađene braće

Britanski prinčevi Vilijam i Hari stajaće rame uz rame iza kovčega s telom njihovo dede princa Filipa, pa se javnost Ujedinjenog Kraljevstva nada da će tada doći i do pomirenja među braćom.

Kako piše Dejli mejl, to je prvi put da će se braća videti otkako su Hari i njegova supruga Megan dali bombastični intervju američkoj voditeljki Opri Vinfri u kome su pojedine članove kraljevske porodice optužili za rasizam i naveli da je život u "firmi" nalik zatočeništvu.

Šansa

Iako će Hari doputovati na sahranu iz Sjedinjenih Država, gde živi sa suprugom, Megan zbog trudnoće neće doći u London.

Sporni intervju koji su Hari i Megan dali Opri Vinfri
Sporni intervju koji su Hari i Megan dali Opri Vinfri foto: Profimedia

- Harijevo prisustvo je šansa za oporavak oštećene veze dvojice braće nakon intervjua - tvrde stručnjaci za kraljevsku porodicu. Izvor je naveo za Dejli mejl da, iako su tenzije u porodici velike, svi su ujedinjeni u žalosti za princom Filipom. Vojvoda od Edinburga biće prevezen u kapelu Svetog Đorđa u Vindzoru u "lendroveru", u čijem dizajniranju je sam učestvovao, a celu procesiju pratiće predstavnici svih rodova vojske. Odluka da Filip bude prevezen u autu je doneta zbog njegove rečenice kraljici: "Samo me stavite u zadnji delo 'lendrovera' i prevezite me u Vindzor". Odmah iza auta biće njegov sin princ Čarls, a zatim njegovi sinovi i ostali članovi porodice. Da li će zajedničko pojavljivanje biti zaista pomirenje ili samo predstava za javnost, ostaje da se vidi, ali se stručnjaci nadaju stvarnom pomirenju - piše Dejli mejl.

Princ Čarls je odao počast svom ocu, koji je umro u petak, u 100. godini.

- Moj otac je, pretpostavljam, poslednjih 70 godina pružio najznačajniju posvećenu službu kraljici, svojoj porodici, zemlji, a takođe i celom Komonveltu. Moj dragi tata bio je vrlo posebna osoba koja bi se pre svega začudila reakcijom i dirljivim stvarima koje su o njemu rečene i, sa te tačke gledišta, kao porodica, duboko smo zahvalni na svemu tome. Bio je jako voljena i cenjena ličnost i, osim svega ostalog, mogu da zamislim da bi bio tako duboko dirnut brojem ljudi ovde i drugde širom sveta i u Komonveltu, koji takođe, mislim, da dele naš gubitak i tugu - rekao je Čarls.

Poslednja poruka Dejli mejl je preneo i tvrdnju Roberta Džonsona da je Filipova poslednja poruka Čarlsu bila da vodi računa o kraljici, ali i da predvodi kraljevsku porodicu u predstojećem periodu.

Filip decenijama bio uz Elizabetu
Filip decenijama bio uz Elizabetufoto: Profimedia

KRALJICA ELIZABETA O PREMINULOM SUPRUGU: BIO JE MOJA SNAGA I UTOČIŠTE

Bakingemska palata objavila je na zvaničnom Instagram nalogu britanske kraljevske porodice počast princu Filipu, suprugu kraljice Elizabete, dan nakon njegove smrti. Na nalogu je objavljen portret na kojem su kraljica i princ jedno pored drugog, uz reči koje je kraljica posvetila svom suprugu u govoru koji je održala povodom proslave njihovu zlatne godišnjice braka 1997. godine. - On mi je, jednostavno, bio snaga i utočište svih ovih godina i ja i cela njegova porodica, i ova i mnoge druge zemlje, dugujemo mu više nego što bi on ikada tražio ili što ćemo ikada saznati - rekla je tada kraljica Elizabeta.

Kurir.rs / A. I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track