ERDOGAN MIROTVORAC? Turska želi da posreduje između Ukrajine i Rusije u Donbasu
Foto: Reuters 16.6.2017

mir braćo

ERDOGAN MIROTVORAC? Turska želi da posreduje između Ukrajine i Rusije u Donbasu

Planeta -

Predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan izjavio je danas da je Turska spremna da radi na mirovnoj rezoluciji između Ukrajine i Rusije, nakon povećanja nasilja u regionu Donbas i gomilanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Erdogan je pozvao da se okončaju tenzije u Donbasu nakon razgovora s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Istanbulu u subotu, rekavši mu da je Turska spremna da pruži neophodnu podršku.

On je pre toga razgovarao telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u petak, kada je Putin optužio Ukrajinu za "opasne provokativne akcije" u Donbasu.

"Zarad mirne budućnosti našeg regiona, želimo da obe države reše nesuglasice što pre kroz dijalog, mirno, i mi radimo na tome", rekao je Erdogan u Istanbulu.

Turska je nedavno posredovala u sukobu Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah. Ankara je otvoreno stala na stranu Azerbejdžana a sukob je posredovanjem Moskve, rešen u korist Azera.

Erdogan je pokušao da izdejstvuje prisustvo turskih vojnika na teritoriji koja je međunarodno priznati deo Azerbejdžana ali gde su do sukoba živeli Jermeni, ali nije uspeo.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track