Najnovije vesti

AMERIKA DO 2025. UVODI NOVI SUPER BOJNI BROD: Tajna neviđenog razarača je u futurističkom oružju! VIDEO
Ilustracija, Foto: EPA

ORUŽJE

AMERIKA DO 2025. UVODI NOVI SUPER BOJNI BROD: Tajna neviđenog razarača je u futurističkom oružju! VIDEO

Planeta

Klasa razarača vođenih raketa američke mornarice Arli Bark razvijena je tokom Reganove ere i prvi put je stupila u službu kada je na funkciji bio predsednik Džordž Buš.

Imao je najduži proizvodni ciklus od bilo kog površinskog borca američke mornarice posle Drugog svetskog rata. Do danas je u službu stupilo šezdeset i osam od planiranih osamdeset devet, a razgradnjom poslednjeg razarača klase Spruance 2006. godine klasa Arli Bark bila je jedini aktivni razarač američke mornarice sve dok klasa Zumvalt nije puštena u rad u 2016. godini.

Sada mornarica navodno ponovo traži klasu Arli Bark za uputstva dok započinje razvoj „razarača sledeće generacije“. Prošle sedmice, govoreći na panelu o odbrani „Mornarica“, admiral Majkl Gildaj rekao je da će budući razarač mornarice - nazvan DDG Nekst - verovatno biti manji od klase Zumvalt, ali da će biti teže naoružan većim raketnim arsenalom od klase Arli Bark.

„Kada govorite o velikim površinskim borcima, ljudi u njihovom umu misle na bojni brod“, citiran je Gildaj koja je virtuelnoj publici rekAo na događaju Defense One.

„Ne idemo tamo. Govorimo o brodu koji će verovatno biti manji od Zumvalta, zar ne? Ne želim da pravim monstruoznost “, dodao je Gildaj. „Ali trebaju mi bolje naoružanje na brodu sa posadom, dublji nego što ih imamo trenutno.“

Ratni brodovi klase Arli Bark iz doba hladnog rata imaju ukupnu dužinu od 500 do 510 stopa i deplasman koji se kreće od 8.230 do 9.700 tona - znatno manji od 610 stopa i deplasman gotovo 16.000 tona USS Zumvalt (DDG-1000 ).

Gildai je predložio da se DDG Nekt zasniva na DDG Flight III, najnovijoj verziji klase Arli Bark, uključujući i njene mogućnosti naoružanja. Međutim, varijante Flight III su ograničene u pogledu onoga što se brodovima može dodati. Najbolja opcija bi bila da se ti sistemi koriste na novoizgrađenoj platformi.

„Ideja je smisliti sledeći razarač, a to bi bio novi trup“, rekao je Gildaj. „Ideja bi bila staviti postojeće tehnologije na taj trup i vremenom ažurirati i modernizovati te mogućnosti.“

Iako bi mnoštvo oružja moglo biti iz varijanti Flight III, DDG Nekst bi takođe dobio malo tehnologije iz klase Zumvalt, posebno njegove mogućnosti za proizvodnju energije, koje bi se moglo koristiti za održavanje usmerenog energetskog oružja koje bi moglo da stvori ratni brod i čitava flota američke mornarice daleko preživetija u budućem sukobu.

Prema mornaričkom tridesetogodišnjem planu brodogradnje za 2020. godinu, služba bi počela da nabavlja nova plovila počev od 2025. godine, ali moglo bi potrajati dok se takav brod ne projektuje, a malo je verovatno da će DDG Nekt moći da ispoštuje rok.

Međutim, čini se da mornarica ima viziju broda koji bi mogao biti upravo odgovarajuće veličine, i što je još važnije, koji bi se mogao brzo razviti koristeći današnju tehnologiju, istovremeno nadograđujući kako novi hardver dolazi na mrežu.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...