PRIMENJENA NAUKA: Švajcarski poljoprivrednici i vrtlari u okviru EKSPERIMENTA zakopavaju GAĆE u zemlju
Foto: Profimedia

gaće kao dokaz

PRIMENJENA NAUKA: Švajcarski poljoprivrednici i vrtlari u okviru EKSPERIMENTA zakopavaju GAĆE u zemlju

Planeta -

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici vrtova zakopaće 2000 para belog donjeg veša u okviru naučne studije o kvalitetu tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji učestvuju u istraživanju šalje po dva para pamučnih gaća koje treba da zakopaju u svom vrtu ili na imanju.

Nakon određenog vremena gaće će biti iskopane i biće ispitane u kakvom su stanju, a to će biti pokazatelj u kolikoj su meri sitni organizmi razgradili tekstil.

"To će biti pokazatelj kvaliteta tla", rekao je šef projekta Marsel van der Heijden.

Ekolog je za dpa otkrio i da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, mada ne ovako opsežne.

Od ranije je poznato da se u okviru proučavanja sastava i kvaliteta tla u zemlju zakopavaju vrećice čaja.

Zbog toga će volonteri koji su se javili na Agroskopov poziv u zemlju zakopati i standardne vrećice čaja i uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće.

Projekat se provodi pod nazivom "Gaće kao dokaz" (Evidence Underpants).

Jedan par donjih gaća biće otkopan i fotografisan nakon što pod zemljom bude mesec dana, a drugi će par će biti otkopan posle dva meseca.

Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana. Što se pronađe više rupa na gaćama, znači da je tlo zdravije.

Heijden je rekao da je jedna od svrha studije istaknuti na koji način tlu prete erozija, prekomerna upotreba đubriva i izgradnja.

Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i po puta veće od Švajcarske.. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove, jer je tlo neplodno.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track