BIZNIS CVETA U PANDEMIJI Mafija u Italiji vakciniše svoje ljude protiv korone preko veze!
Foto: EPA Ciro Fusco

OPASNOST

BIZNIS CVETA U PANDEMIJI Mafija u Italiji vakciniše svoje ljude protiv korone preko veze!

Planeta -


Četiri regiona su najugroženija - Sicilija, Kalabrija, Kampanja i dolina Aoste, gde organizovani kriminal ima najveći uticaj

Bezbednost na prvom mestu... Vojska dostavlja vakcine
Bezbednost na prvom mestu... Vojska dostavlja vakcinefoto: EPA Giuseppe Lami

Italijanske vlasti su pokrenule istragu o tome da li se mafija uključila u proces vakcinacije, tačnije u dostavu vakcina protiv koronavirusa! Istraga je pokrenuta nakon što je premijer Mario Dragi upozorio lokalne vlasti na propuste u procesu vakcinacije, jer cepivo ne primaju najugroženije grupe građana.

Saradnici i prijatelji

Prema zvaničnim podacima vlade u Rimu, do sada je u Italiji izvršeno 12 miliona vakcinacija. Stariji od 80 godina primili su 4,2 miliona doza vakcina, a stariji od 70 godina samo 1,26 miliona vakcina.

Upozorenje premijera - Bez preskakanja! Italijanski premijer Mario Dragi upozorio je regionalne vlade da moraju da poboljšaju proces vakcinacije ukoliko žele da se ublaže restriktivne mere. - Ne sme biti preskakanja u redosledu ko će biti prioritetno vakcinisan. Tako se rizikuju životi najstarijih, koji su najranjljiviji - rekao je Dragi. Primera radi, u Toskani je vakcinisan veliki broj profesora i advokata, od kojih su mnogi u tridesetim godinama, dok je u Lombardiji, najteže pogođenom regionu, vakcinisan mali procenat najstarijih.

U međuvremenu je 3,1 milion zdravstvenih radnika primio vakcinu, kao i milion zaposlenih u prosveti. Ukupno 2,4 miliona vakcinisanih se vode pod kategorijom "ostali". Ta kategorija, nadležni se plaše, predstavlja prijatelje i saradnike mafije. "Ostalih" najviše ima na jugu zemlje, upravo gde je mafija najjača i gde se infiltrirala u zdravstveni sistem i druge javne oblasti. - Tri regiona na jugu Sicilija, Kalabrija i Kampanja, kao i dolina Aoste na severu, moraju da podnesu izveštaj o svima koje su vakcinisali i zbog čega su oni bili prioritet. Sumnjamo da je mafija uticala na proces vakcinacije - rekao je Mario Đaruso, član parlamentarne komisije za borbu protiv mafije.

ITALIJANSKA MAFIJA

Koza nostra OSNOVANI: 19. vek TERITORIJA: Sicilija GLAVNI POSLOVI: Reketiranje, zelenašenje, ubistva po narudžbini, prodaja droge i oružja, seks-trafiking, krađa umetničkih dela... LEGALNI POSLOVI: Odnošenje smeća, građevinska industrija, kocka, ugostiteljstvo, lučki transport... - Nije reč o monolitnoj organizaciji, već o grupi "porodica" koje sarađuju, mada često postoji formalni lider -

Ndrangeta OSNOVANI: 1890. TERITORIJA: Kalabrija GLAVNI POSLOVI: Prodaja droge (kontrolišu 80% tržišta kokainom u Evropi), reketiranje LEGALNI POSLOVI: Odnošenje smeća, uklanjanje medicinskog i opasnog otpada, izgradnja puteva, onlajn klađenje, lučki transport... - Reč je o monolitnoj, piramidalnoj organizaciji. Na vrhu je Krimine, nadzorno telo, dok se kapo krimine menja svake godine -

Kamora OSNOVANI: 19. vek TERITORIJA: Kampanja GLAVNI POSLOVI: Zelenašenje, reketiranje, prodaja droge, falsifikovanje novca, prostitucija, profesionalna ubistva... LEGALNI POSLOVI: Odnošenje smeća, ugostiteljstvo, čišćenje, kocka, građevinska industrija... - Organizacija nije centralizovana i mnogi klanovi međusobno ratuju

Portal Politiko je preneo da je istraga pokrenuta nakon što su eksperti upozorili da su propusti u vakcinaciji najugroženijih kategorija stanovništva doveli do gubitka više hiljada ljudskih života. Italija je jedna od država najteže pogođenih koronavirusom u Evropi.

Izgubljeni životi

Vakcinacija je počela krajem decembra, ali kao i u drugim članicama EU proces se odvijao dosta sporo usled nedovoljnog broja vakcina. - Da je plan vakcinacije bolje sproveden, spasli bismo 8.000 života. Od januara je u Italiji preminulo 33.000 osoba. Strategija nije bila dobra, bilo je previše odlaganja i prevare s vakcinama su nas dovele do toga gde se danas nalazimo - rekao je Mateo Vila, istraživač sa instituta ISPI u Milanu. Prema poslednjim podacima, u Italiji su od koronavirusa preminule 114.254 osobe, dok je njih 3.769.814 inficirano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track