ZAGAĐENJE KOJE SE VIDI IZ SVEMIRA Istorijska blokada Sueckog kanala izazvala povećanu koncentraciju štetnih gasova
Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

negativne posledice

ZAGAĐENJE KOJE SE VIDI IZ SVEMIRA Istorijska blokada Sueckog kanala izazvala povećanu koncentraciju štetnih gasova

Planeta -

Nedavna blokada Sueckog kanala, koja je nastala zbog gigantskog kontejnerskog broda "Ever Given" koji se zaglavio u njemu, uzrokovala je ozbiljno zagađenje sumpor-dioksidom, javlja BBC.

Naime, zbog blokade Sueca na stotine brodova zapele su s obe strane Sueckog kanala, i bili prisiljeni danima da stoje na istom mestu.

Zbog toga je koncentracija sumpor-dioksida (S02) u vazduhu dosegla pet puta veću vrednost od uobičajene na mediteranskoj strani kanala. Sumpor-dioksid je, naime, nusprodukt sagorevanja goriva kakvo koriste brodski motori.

0600599853, Suecki kanal
foto: Profimedia

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) poslednjih godina pokušava da smanji emisije sumpor-dioksida zbog negativnog uticaja koji može da ima na životnu sredinu i zdravlje ljudi, navodi BBC.

Zagađenje snimio satelit

Zbog blokade Sueca koja je trajala punih šest dana čak 350 brodova zapelo je na istom mestu. Većina je bila usidrena na severnom kraju kanala, u Mediteranu. Iako su njihovi glavni motori bili ugašeni, na brodovima su i dalje bili upaljeni pomoćni izvori napajanja i bojleri.

To je dovelo do visoke koncentracije sumpor-dioksida u atmosferi, koju je detektovao i evropski satelit Sentinel-5P. Taj satelit, kojim upravlja Evropska svemirska agencija, na sebi ima osetljivi spektrometar nazvan Tropomi, koji može da detektuje tragove niza štetnih gasova, među kojima je i sumpor-dioksid.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track