BLINKEN NAJAVLUJE: Vreme je da naše trupe vratimo iz Avganistana!
Foto: EPA/JOHANNA GERON

na ovo se čeka godinama

BLINKEN NAJAVLUJE: Vreme je da naše trupe vratimo iz Avganistana!

Planeta -

"Došlo je vreme za vraćanje naših snaga iz Avganistana, a SAD će sarađivati sa saveznicima na koordinisanom povlačenju iz te zemlje", izjavio je danas u Briselu šef američke diplomatije Entoni Blinken.

"Postigli smo ciljeve koje smo postavili. A sada je vreme da naše snage vratimo kući. Predsednik Bajden će kroz nekoliko sati govoriti o tome. A, ja sam ovde kako bismo blisko sarađivali sa saveznicima", izjavio je Blinken po dolasku u sedište NATO.

Blinken je istakao da je "ovo važan trenutak" za Alijansu. "Pre skoro 20 godina, nakon napada na SAD 11. septembra, zajedno smo otišli ​​u Avganistan da se suočimo sa onima koji su nas napali i da osiguramo da Avganistan ne postane ponovo utočište za teroriste koji bi mogli da napadnu nekoga od nas", podsetio je on.

Avganistan, američka vojska
foto: EPA/JALIL REZAYEE

Blinken i američki sekretar odbrane Lojd Ostin doputovali su juče u Brisel na sastanak na kojem će biti reči i o tenzijama sa Rusijom u Ukrajini.

Video konferencija najavljena je za danas u 16.30, saznaje se od diplomatskog izvora. Prethodiće joj sastanak ministara spoljnih poslova SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke, najavilo je nemačko ministrarstvo spoljnih poslova.

"Glavna tema razgovora biće Avganistan, kao i trenutni događaji na granici Ukrajine i Rusije i nuklearni sporazum sa Iranom", preciziralo je nemačko ministarstvo.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track