ZA DLAKU Izbegnut svemirski sudar koji je mogao da ima katastrofalne posledice, inženjeri u poslednji trenutak uspostavili kontakt
Foto: Printscreen/YouTube/World Info

bilo je blizu

ZA DLAKU Izbegnut svemirski sudar koji je mogao da ima katastrofalne posledice, inženjeri u poslednji trenutak uspostavili kontakt

Planeta -

Dva satelita kompanija SpejsX i One Web prošla su samo 60 metara jedan pored drugog, što stručnjaci smatraju opasno malom udaljenosti

Dva satelita u orbiti oko Zemlje prošlog vikenda su za dlaku izbegla sudar, koji je mogao da ostavi ozbiljne i trajne posledice na globalnu satelitsku infrastrukturu. Satelit britanske kompanije OneWeb i jedan od Starlink satelita firme Ilona Maska SpejsX, mimoišli su se za svega 60 metara.

Opasnost, a stručnjaci kažu da je bila velika, su primetili pripadnici 18. eskadrile za nadzor svemira Američkih svemirskih snaga, čiji su sistemi za nadzor svemirskog prometa upozorili na opasnost od mogućeg sudara.

Američka vojska je potom po hitnom postupku kontaktirala britansku firmu i obavestila ih o opasnosti. Inženjeri OneWeba su potom kontaktirali SpejsX kako bi koordinisali reakciju.

Kada su uspostavili kontakt sa SpejsX-om, Maskovi kontrolori leta su ugasili sistem za automatsko izbegavanje sudara na svom satelitu, dok je satelit OneWeba potom izveo manevar izbegavanja, pa je incident prošao bez štete, prenose Biznis Insajder i sajt Verdž.

SpejsX je do sada lansirao već 1.370 Starlink satelita sa ciljem stvaranja globalne mreže za širokopojasno povezivanje sa internetom, koja bi se oslanjala na oko 12.000 komunikacionih satelita.

OneWeb, koji ima slične planove, do sada je lansirao 146 od planiranih 650 satelita. I čelnik Amazona Džef Bezos ubrzo planira da uđe na isto tržište i lansira više od 3.000 satelita u orbitu oko Zemlje.

Sudar koji je izbegnut, ali kakvih će sigurno biti u budučnosti skrenuo je pažnju javnosti na činjenicu da ne postoji globalno telo koje bi koordinisalo kontrolu saobraćaja u svemiru, podseća Jutarnji list.

Da je došlo do sudara, da inženjeri nisu uspostavili kontakt, što nije nemoguće budući da OneWebovi sateliti orbitiraju na večoj visini od Maskovih i nisu dužni da koordinišu svoje aktivnosti , posledice bi mogle da se osete na globalnom nivou.

NASA-in stručnjak Donald Kesler je još 1978. upozorio da, zbog sve većeg broja predmeta u orbiti oko Zemlje, svaki sudar podiže opasnost od lančane reakcije - komadi razbijenih satelita razbijaju nove satelite, čiji komadi nastavljaju niz - koja bi mogla da dovede do zagušenja svemira iznad Zemlje opasnim smećem, i na nekoliko generacija zaustaviti dalja lansiranja u svemir.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track