POSLE 20 GODINA RATA SA TALIBANIMA I AL KAIDOM NATO SE POVLAČI IZ AVGANISTANA! Do 11. septembra odlazi 9.600 vojnika alijanse
Foto: EPA/JALIL REZAYEE

kraj jedne agonije

POSLE 20 GODINA RATA SA TALIBANIMA I AL KAIDOM NATO SE POVLAČI IZ AVGANISTANA! Do 11. septembra odlazi 9.600 vojnika alijanse

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden sapštio je da će SAD povući svoje vojnike iz Avganistana i to najkasnije do 11. septembra odnosno 20 godina od početka rata sa Al Kaidom i Talibanima 2001.. Dok Bela kuća saopštava da će državljane o tome predsednik obavestiti na leto, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da američki plan za povlačenje trupa iz Avganistana 11. septembra krši sporazum sa Talibanima, što bi moglo dovesti do eskalacije. Odluci Amerikanaca najverovatnije pridružiće se i ostale članice NATO.

Ako ova Bajdenova odluka bude realizovana u Avganistanu jedino američko vojno osoblje biće ono koje obezbeđuje amnasadu SAD u Kabulu, kao i ostale američke vladine agencije.

Posle najave Bajdenove administracije oglasio se i NATO pakt koji priprema videokonferenciju ministara odbrane i spoljnjih poslova sa amerilkim kolegama Lojdom Ostinom i Entoni Blinknom. Inače oba se trenutno nalaze u Briselu gde su se o povlačenju iz Avganistana razgovarali sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o NATO operaciji u Avganistanz, napetosti među Ukrajinom i Rusijom i pripremama za sledeći samit NATO pakta.

Posle povlačenja 2.500 američkih vojnika, NATO mora da se odluči, da li će u ovoj azijskoj državi da nastavi operaciju "odlučna podrška! u kojoj učestvuje 9.600 vojnika iz 36 država.

Američke saveznice u okviru NATO povodom ovog pitanja do sad se nisu oglašavale i čekali su na odluku Bajdena, da li će se držati prošlogodišnjeg dogovora administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa sa Talibanima o povlačenju snaga do 1. maja.

Avganistan
foto: EPA / Watan Yar

Nemačka ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbaue izjavila je da se jedinice drugih država članica NATO verovatno povući zajedno sa Amerikancima:

"Uvek smo govorili zajedno smo došli i zajedno ćemo otići", rekla je ona u izjavi za javnost.

Blinken je danas po dolasku u Brisel rekao da je nastupio čas za povlačenje jednica iz Avganistana i da će SAD zajedno sa ostalim saveznicima truditi da povlačenje bude usklađeno.

"Ovo je važan trenutak za naše savezništvo. Pred skoro 20 godina posle terorističkog napada kad su SAD bile meta zajedno smo ušli u Avganistan, da bi se suočili sa onima koji su na napali i obezbedili da Avganistan neće postati više azil za teroriste koji bi nas ponovo mogli napasti. Zajedno smo dostigli te ciljeve i sada je vreme da naše vojnike vratimo kući, izjavio je Blinken pošto ga je u sedištu NATO dočekao generalni sekretar alijanse Stoltenberg.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track