BAJDEN POZVAO PUTINA I REKAO MU: Ove nedelje ti uvodim sankcije!
Foto: EPA/ Jim Lo Scalzo, EPA / MICHAIL KLIMENTYEV

poseban brifing o rusiji

BAJDEN POZVAO PUTINA I REKAO MU: Ove nedelje ti uvodim sankcije!

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden obavestio je ruskog kolegu Vladimira Putina da će ove nedelje biti uvedene nove antiruske sankcije, izjavio je danas visoki zvaničnik SAD tokom posebnog brifinga za novinare posvećenog Rusiji, preneo je Tass.

Prema njegovim rečima, Bajden je ponovo u utorak razgovarao sa Putinom i rekao mu da će SAD zapravo odgovoriti na sajber napade i mešanje u američke izbore 2020. godine.

“Preduzimamo dodatne akcije da odgovorimo na ono što su ruska vlada i njene obaveštajne službe učinile da direktno ugroze američki suverenitet“, naveo je zvaničnik.

On je ukazao na to da će biti elemenata odgovora na ove akcije koji će ostati neviđeni, a da danas najavljene akcije predstavljaju javni odgovor, koji treba shvatiti kao “odlučan, ali proporcionalan“.

U utorak su ruski i američki predsednik oržali drugi telefonski razgovor otkako je Bajden stupio na dužnost.

Kako je saopštio Kremlj, obojica lidera detaljno su razgovarala o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja.

Bela kuća je saopštil da je Bajden predložio održavanje ličnog sastanka sa Putinom „u trećoj zemlji“ u narednim mesecima.

Rusko-američki odnosi znatno su se pogoršali nakon intervjua u kojem je Bajden tvrdio da će rusko rukovodstvo morati da "plati cenu" za navodno mešanje Moskve u američke izbore i uputio omalovažavajuće primedbe na račun ruskog predsednika, navodi Tass.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track