Najnovije vesti

BRAZIL NA VELIKIM MUKAMA: Intubiraju pacijente bez sedativa, primorani da ih vezuju za krevete
Foto: EPA/Antonio Lacerda

razređuju ih da bi im zalihe trajale duže

BRAZIL NA VELIKIM MUKAMA: Intubiraju pacijente bez sedativa, primorani da ih vezuju za krevete

Planeta

U izveštajima koji se pojavljuju u Brazilu se navodi da su zdravstveni radnici primorani da intubiraju pacijente bez pomoći sedativa, nekoliko nedelja nakon što su bolnice i vlasti brazilskih država upozorile da zdravstveni sistem ostaje bez ključnih lekova i pomagala.

Lekar iz bolnice "Albert Švajcer" u Rio de Žaneiru rekao je danas za AP da već danima zdravstveni radnici razređuju sedative kako bi im zalihe trajale duže.

Kada ostanu bez sedativa, medicinske sestre i lekari počinju da koriste neuromišićne blokatore i vezuju pacijente za krevete, dodao je lekar, koji nije želeo da otkriva ime.

Brazil, korona
foto: EPA/Genival Paparazzi

"Možete lako da opustite mišiće, ali nemamo sedative. Neki pacijenti pokušaju da govore, da se opiru. Svesni su", izjavio je neimenovani lekar.

Nedostatak medicinske opreme je najnoviji problem u Brazilu koji se suočava s teškim posledicama pandemije kovid-19, a broj preminulih na dnevnom nivou je oko 3.000, i čini četvrtinu smrtnih slučajeva na globalnom nivou, zbog čega je ova južnoamerička zemlja epicentar pandemije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...