ZA OVE ZEMLJE SE TVRDI DA NIKADA NISU IZGUBILE RAT: Istoričari sada pokušavaju da ospore tu činjenicu VIDEO
Ilustracija, Foto: Wikipedia

prepreka

ZA OVE ZEMLJE SE TVRDI DA NIKADA NISU IZGUBILE RAT: Istoričari sada pokušavaju da ospore tu činjenicu VIDEO

Planeta -

Kabinetski istoričari često vole da se šale na račun država poput Francuske, Italije, Austrije i Egipta zbog toga što su u nizu ratova bili na strani gubitnika. Zanimljivo je, međutim, da Nemačka nema isto nepoštovanje uprkos tome što je bila gubitnik oba svetska rata, dok je Francuska na kraju bila među pobednicima oba, pa čak se i Italija našla među pobednicima u Prvom svetskom ratu.

Tada se postavlja pitanje koje nacije nikada nisu izgubile rat, a na Jutjubu i Fejsbuku sastavljeni su uži izbor koji pokušava da argumentuje zašto određene nacije spadaju na te liste.

Međutim, postoji nekoliko problema.

Kao prvo, Sjedinjene Države generalno nisu na tim listama, jer se tvrdi da su SAD izgubile Vijetnamski rat jer je njihov protivnik Severni Vijetnam pobedio Južne Vijetnamce. Ipak, mnogi od tih istih spiskova uključuju Australiju kao da nikada nije izgubila rat, ali to je sumnjivo jer je Australija takođe podržala Republiku Vijetnam (Južni Vijetnam) i odvojila svoje snage pre ogorčenog kraja. S obzirom na tu činjenicu, teško je prihvatiti da Australija tehnički nije bila među ne pobednicima.

Ali možda je način na koji su te liste sročene u tome što svaka proziva zemlje koje nikada nisu "izgubile" rat, a sukobi koji su se neodlučno završili ne smatraju se porazom.

S obzirom na tu činjenicu, Sjedinjene Države bi stoga trebale biti na spisku država koje nisu izgubile rat. Osim tragičnog gubitka života vojnika koji su služili u Vijetnamu i troškova opreme, Sjedinjene Države tehnički nisu izgubile. Nisu se odrekle teritorije i nisu platile ratnu odštetu.

Treba ispitati čak i ostale zemlje sa tih spiska.

Vijetnam

Brojni su problemi sa bilo kojim argumentom koji sugeriše da Vijetnam nije izgubio rat, i stvar je u stavljanju stvari u perspektivu. Tačno je da je Vijetnam moderna država koja je postigla nezavisnost od Francuske nakon Prvog rata u Indokini 1954. Štaviše, komunistički Severni Vijetnam je postigao svoje glavne ciljeve porazom Južnog Vijetnama i ujedinjenjem zemlje, a to se dogodilo nakon izlaska Sjedinjenih Država njene vojne kopnene snage.

Što se tiče stvarnog rata, Amerika nikada nije izgubila nijednu bitku, dok je većina ofanziva komunista završila porazom. Rečeno je da je Amerika pobedila u ratu samo da bi izgubila mir!

Zatim je činjenica da je Vijetnam postigao nezavisnost od Francuske, što takođe znači da ga je pretekla druga sila, a u tom slučaju Francuzi su vladali regionom od 1880-ih. Iako tehnički nije bila ista vlada, Vijetnamsko carstvo je ponovo uspostavljeno 1945. godine da bi ga srušili Francuzi.

Argumentuje se da to nisu bile iste vlade i da moderni Vijetnam nije isto što i Vijetnamsko carstvo, ali isti slučaj mogao bi se izneti i za modernu Austriju ili mnoge druge nacije.

Što je još važnije, Socijalistička Republika Vijetnam vodila je pogranični rat sa Narodnom Republikom Kinom početkom 1979. godine, i dok su obe strane odnele pobedu, Vijetnam je taj koji je izgubio teritoriju - više nego što su SAD izgubile 1973. Drugim rečima, teško je da Vijetnam stavi u kategoriju neporaženih.

Severna Koreja

Još jedna sumnjiva tvrdnja izneta na mnogim spiskovima je da Severna Koreja nikada nije izgubila rat - ali to je još jedna tehnička karakteristika, jer Korejski rat nikada tehnički nije završio, a ako Severna Koreja nije izgubila, onda bi i Južna Koreja trebalo da bude u koloni pobednika. Naravno da se tom argumentu suprotstavlja činjenica da je Južna Koreja poslala nekih 320.000 vojnog osoblja u Vijetnam - pa prihvatimo da ako SAD i Australija nisu pobedile, nije ni Južna Koreja.

Međutim, cela poenta je sporna - Korejsko carstvo je bilo kineska pritočna država od petnaestog veka do kraja devetnaestog veka, a zatim je 1905. godine postalo kolonijalni protektorat Japana, praćeno direktnom aneksijom Japana 1910. godine. Do 1945. godine dve Koreje su postojale, ali slično kao i sa Vijetnamom, teško je smatrati da nacija nikada nije izgubila rat kada su njena zemlja i ljudi decenijama ili duže bili bukvalno pod kontrolom druge sile!

Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) mogu s ponosom tvrditi da su u velikim ratovima vođene 5: 0, a da ne spominjemo dvije palestinske intifade, kao i seriju oružanih sukoba u širem arapsko-izraelskom sukobu, a pored toga, Izrael je ostao u postojanje bez da je ikada ustupio teritoriju kao rezultat rata.

Međutim, moglo bi se tvrditi da bi se njegova kampanja za zonu bezbednosti, koja se završila 2000. godine povlačenjem Izraela iz Libana, mogla smatrati porazom, ali ipak većina to doživljava više kao nazadovanje, jer Izrael zapravo nije ništa izgubio. Kako ga vlada u Jerusalimu sada prepoznaje kao rat, a ne kao jednu od direktnih pobeda, čini se da ocrnjuje inače savršeni rekord.

Kanada

Sasvim je lakše prihvatiti da Kanada nije izgubila rat, ili možda nije?

Dok je njena milicija igrala malu ulogu u ratu 1812 protiv Sjedinjenih Država, koji se završio nerešeno, Kanada zapravo nije poslala svoju vojsku u inostranstvo u punopravnom sukobu do 1899. godine tokom Drugog anglo-burskog rata. Iako je poslao nekoliko trupa da podrže sudansku ekspediciju 1882. godine, koja se završila anglo-egipatskim snagama neuspehom, to tehnički nije bio potpuno razvijen rat, ali je ipak bio poraz i tek 1896. godine da su se Britanci i njihovi saveznici iz Komonvelta vratili da bi "ponovo osvojili" Sudan.

Kanada je nastavila da učestvuje u Burskom ratu, Prvom svetskom ratu, Drugom svetskom ratu i Korejskom ratu, dok je poslala jedinice da učestvuju u globalnom terorističkom ratu (GVOT), uključujući Avganistan i Irak. U zavisnosti od toga kako će taj biti završen, konačno će se utvrditi da li se kanadski "savršeni rekord" nastavlja.

Ipak, ni to nije bez problema zbog činjenice da su Montreal i Kvebek, zajedno sa većim delom istočnog dela zemlje, nekada bili deo Nove Francuske, a Britanci su ih osvojili tokom francuskog i indijskog rata 1760-ih. U kanadskom neporaženom dosijeu ima bar nekoliko zvezdica.

Jednostavno rečeno, neke dobijete, neke izgubite.

Kurir.rs/National Intetrest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track