POKUŠAJ UBISTVA ČEČENSKOG OPOZICIONARA U NEMAČKOJ: Naređenje i konkretne instrukcije likvidatoru stigle iz Čečenije!
Foto: EPA/FILIP SINGER

Špijunaža

POKUŠAJ UBISTVA ČEČENSKOG OPOZICIONARA U NEMAČKOJ: Naređenje i konkretne instrukcije likvidatoru stigle iz Čečenije!

Planeta -

Rus koji se od januara nalazi u pritvoru u Nemačkoj osumnjičen je da je planirao ubistvo čečenskog opozicionara koji živi u Nemačkoj, saopštilo je danas tamošnje savezno tužilaštvo.

Naredjenje za ubistvo je prema navodima dato iz okruženja režima u Čečeniji i Rus je navodno dobio "konkretne" instrukcije za sprovodjenje svoje misije, navelo je tužilaštvo iz Karlsruea, na jugozapadu Nemačke.

Naveden kao Valid D. taj čovek je priveden 1. januara u Šverinu, na severoistoku Nemačke i od tada se nalazi u pritvoru.

On se sumnjiči da je pripremio "ozbiljnu nasilnu radnju ugrožavajući državu i da je prekršio zakon o oružju", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Konkretno taj Rus je pomogao osobi zaduženoj za ubistvo čečenske mete da uđe tajno u Nemačku i našao je oružje predviđeno za zločin.

On je takođe špijunirao žrtvu i trebalo je da bude vozač u vreme izvršenja ubistva.

Nemački tužioci nisu dali naznake o drugom čoveku, ni o tome gde bi mogao taj čovek da se nalazi.

Od prošlog leta u Berlinu je u toku sudjenje u odvojenom slučaju, zavijeno velom tajne, u kome je jedan Rus osumnjičen za ubistvo gruzijskog državljanina čečenskog porekla u leto 2019. u Berlinu po naredjenju Moskve. Ubistvo se dogodilo u sred dana i Moskva je stalno negirala bilo kakvu umešanost.

Nemačka je krajem 2019. proterala dvoje ruskih diplomata iz protesta zbog nedostatka njihove saradnje u toj istrazi, a Moskva je uzvratila i proterala dvoje nemačkih diplomata.

Više ubistava ili pokušaja ubistava čečenskih disidenata počinjena su u Evropi poslednjih godina, navodi agencija Frans pres.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track