IRAN IDENTIFIKOVAO SABOTERA NUKLEARNOG POSTROJENJA, osumnjičeni pobegao iz zemlje
Foto: EPA/ AEOI HANDOUT

nuklearni incident

IRAN IDENTIFIKOVAO SABOTERA NUKLEARNOG POSTROJENJA, osumnjičeni pobegao iz zemlje

Planeta -

Iranska državna televizija saopštila je danas da je identifikovan čovek koji stoji iza eksplozije u nuklearnom postrojenju Natanc prošle nedelje.

"Reza Karimi je izvršilac ove sabotaže", navela je televizija i dodala da je osumnjičeni pobegao iz zemlje pre eksplozije za koju je Iran optužio Izrael, a izraelski radio preneo da je njihova tajna služba Mosad izvela sajber napad na postrojenje.

Preduzeti su neophodni i legalni koraci za njegovo hapšenje i vraćanje u zemlju, dodala je televizija, a preneo Rojters.

U Natancu je došlo do "incidenta" na mreži za napajanje električnom energijom samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

U ovom postrojenju je prošle godine izbio požar, koji su iranske vlasti opisale kao pokušaj sabotiranja iranskog nuklearnog programa. Rad ovog centralnog iranskog nuklearnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Teheran i Vašington nastoje da ožive iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio pre skoro tri godine i uveo ekonomske sankcije Iranu, zbog čega su iranske vlasti u više navrata kršile odredbe tog međunarodnog dogovora.

Uzbro posle incidenta, Iran je saopštio da će početi sa obogaćivanjem uranijuma do čistoće od 60 odsto, što je najviši nivo do sada i bliže procentu potrebnom za nuklearno oružje (90 odsto).

Vest je takođe objavljena uoči nastavka razgovora u Beču, čiji cilj je oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila iz 2015. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track