KAIRO JE NAJOPASNIJA METROPOLA ZA ŽENE: Ove Egipćanke su uzele stvar u svoje ruke, BOKSOM se bore protiv napasnika
Foto: Reuters

Akademija za monstrume

KAIRO JE NAJOPASNIJA METROPOLA ZA ŽENE: Ove Egipćanke su uzele stvar u svoje ruke, BOKSOM se bore protiv napasnika

Planeta -

Mlade Egipćanke, predvođene trenerom Samahom Ahmed, tajlandskim boksom se bore protiv napasnika i polne nejednakosti

Četiri mlade Egipćanke sa maramama na glavi, u helankama i s bokserskim rukavicama na rukama, udaraju i šutiraju jedna drugu, a ohrabruje ih Samah Ahmed, osnivačica Akademije za monstrume.

Ahmedova, koju sve zovu trener Samah, počela je da uči tajlandski boks ili Muay Thai pre pet godina, nakon što je seksualno zlostavljana. Sada podučava oko 40 ljudi, uglavnom žena i devojaka, u sopstvenom trening kampu.

boks
foto: Reuters

Bez oružja

- Tajlandski boks pretvara svaki deo tvog tela u oružje - laktove, kolena, pesnice, pa čak i bradu. Devojkama više nije potrebno da nose oružje kako bi se zaštitile. Sada mogu da koriste svoja tela za odbranu - kaže za Tomson Rojters fondaciju Ahmedova.

Njena godinu dana stara akademija nalazi se u Abu Zabalu, oko 30 kilometara severno od Kaira. Kako dodaje, nazvala ju je Akademija za monstrume jer smatra da su potrebne hrabrost i snaga monstruma za učenje tajlandskog boksa.

Polemike o seksualnom zlostavljanju u ovoj konzervativnoj zemlji sve su žustrije. Razlog je taj što su žene svakodnevno suočene sa uvredljivim dobacivanjem, gledanjem i nasilnim dodirivanjem u javnom prevozu, pa mnoge ne smeju ni da idu na posao ili u školu.

boks
foto: Reuters

Prema istraživanju Tomson Rojters fondacije iz 2017, upravo je Kairo najopasnija metropola za žene, dok je analiza Ujedinjenih nacija iz 2013. pokazala da 99 odsto žena u Egiptu trpi seksualno zlostavljanje.

Roditelji su prvobitno odbijali da dozvole Ahmedovoj da trenira. Govorili su joj da su borilačke veštine samo za muškarce.

boks
foto: Reuters

Opasne ulice

- Insistirala sam da naučim da se borim i da učim druge devojke - kaže ona, stojeći ispred crnog zida sa nacrtanim belim siluetama žena koje izvode udarce.

Mnoge mlade Egipćanke zahtevaju promene, a stotine njih na društvenim mrežama sve otvorenije govore o seksualnom zlostavljanju. Mlade žene borci u akademiji kažu da je za njih važno da se osećaju sigurnije i da se slobodno kreću ulicama.

Samo 26 odsto žena u Egiptu radi, a ova zemlja je jedna od najgorih na svetu kada je reč o jednakosti polova.

Psiholozi kažu da su ženski uzori poput Ahmedove važni za žene i devojke jer predstavljaju dokaz da je uspeh nadohvat ruke. Osim toga, time se bore i protiv stereotipa o ženama kao slabijem polu. To im podiže samopouzdanje, daje im osećaj kontrole nad sopstvenim telom i motiviše ih da budu nezavisnije, pokazalo je istraživanje Univerziteta iz Toronta.

- Mislim da je osnovno ljudsko pravo da se devojke bave sportom kojim žele. Takođe, veoma je važno da mogu da se odbrane od svakog napadača. Akademija zaista postaje popularna, posebno u našem kraju - kaže Ahmedova.

boks
foto: Reuters

Negativne emocije

Malak Ahmed (17) trenira sa Samah već dve godine i sada je jedan od pomoćnika trenera.

- Ovde nije bezbedno i učenje sportova kao što je tajlandski boks može da pomogne mnogim ženama da se zaštite od seksualnog, ali i bilo kog drugog nasilja. Sada sigurnije šetam ulicama i osećam se bezbednije nego ranije. Mogu da idem u školu bez brige da će me neko seksualno zlostavljati - kaže ona.

Tajlandski boks im, kažu učenice akademije, pomaže da se oslobode negativnih emocija, da zaleče rane koje im je seksualno zlostavljanje nanelo, ali i da se osećaju osnaženo jer odbacuju tradicionalni stav da su žene krive za seksualne napade, a ne muškarci koji ih napadaju.

- Pričamo o incidentima u kojima smo se našle i govorimo jedna drugoj kako da se izborimo sa njima. Tajlandski boks nije samo sport već stvarno oružje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja - kaže Osva Abdel Nabi (16).

Kurir/ Foto: Menna A. Farouk (Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track