London razmatra OBAVEZNU VAKCINACIJU medicinskih radnika, ko odbije OSTAJE BEZ POSLA!
Foto: EPA / Neil Hall

prolagođavanje situaciji

London razmatra OBAVEZNU VAKCINACIJU medicinskih radnika, ko odbije OSTAJE BEZ POSLA!

Planeta -

Londonske vlasti, navodno, razmatraju uvođenje obavezne vakcinacije medicinskih radnika.

U Glavnom zavodu britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u Londonu razgovaralo se o tome da vakcinacija protiv koronavirusa bude obavezna za svo njihovo osoblje, pokazali su procureli mejlovi u koma je navedeno da će i drugi ogranci službe slediti taj primer.

Pismo zaposlenima, koje je potpisala direktorka NHS-a Lesli Vats, još nije poslato osoblju, ali je sa njim upoznato nekoliko desetina visokih zdravstvenih zvaničnika u Londonu kako bi se "prilagodili situaciji".

U pismu, u koje je britanski Independent imao uvid, se navodi da su mnogi od 6.000 zaposlenih u zavodu "odlučili“ da se ne vakcinišu i poziva ih da se predomisle.

"Moramo da uzmemo u obzir vaš vakcinalni status u proceni vašeg profesionalnog rizika i to može uticati na opseg zadataka koje preuzimate i na okruženje u kojem radite. Učinićemo vakcinaciju protiv kovida obaveznom za sve naše zaposlene i to će biti deo ugovora o radu", navodi se u pismu.

To praktično znači da će onaj koji odbije, ostati bez posla, navodi list.

O tome je odlučeno tokom telefonskog razgovora šefova londonskog NHS-a prošle nedelje, piše Independent. Jedan insajder koji je učestvovao u razgovoru rekao je da je odluka o slanju pisma već doneta i da je to potvrdila i sama Vatsova.

Odluka da se vakcinacija učini obaveznom iznenadila je mnoge koji sada ukazuju na potencijalne pravne probleme koje bi takav potez mogao da izazove. Velika Britanija je ranije najavila da razmatra obaveznu vakcinaciju radnika u domovima za negu.

Italija je već proglasila obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika u celoj zemlji, a taj potez razmatralo je još nekoliko zemalja širom sveta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track