Najnovije vesti

RUSIJA ČEŠKOJ ODGOVORILA JOŠ JAČE: Za 18 svojih, Moskva proteruje 20 čeških diplomata!
Foto: EPA / Martin Divíšek

zategnuto pred pucanje

RUSIJA ČEŠKOJ ODGOVORILA JOŠ JAČE: Za 18 svojih, Moskva proteruje 20 čeških diplomata!

Planeta

Kao odgovor na subotnje proterivanje 18 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Pragu Rusija je proglasila večeras za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi i dala im duplo kraći rok, 25 sati da napuste Rusiju, potvrdio je vicepremijer i privremeni šef češke diplomatije Jan Hamaček.

"Ambasador Viteslav Pivonjka vratio se iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Obavestili su ga da ruska strana proteruje 20 zaposlenih češke ambasade u Moskvi. Rok da napuste Rusku Federaciju dali su im do sutra u ponoć", kazao je češkim medijima Hamaček.

Ruska ambasada u Pragu ima oko 135 zaposlenih a Češka je proterala, kako s naveli, 18 agenata GRU sa diplomatskim pokrićem zbog novih dokaza za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske tajne službe GRU, inače osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, bili umešani u eksploziju u skaldištu municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine. 

U prvoj eksploziji 16. oktobra 2014. godine poginula su dvojica zaposlenih Imeks Grupe koja je tu držala oružje i municiju prodatu Bugarskoj, dok je druga eksplozija 3. decembra prošla bez žrtava ali uz znatne materijalne štete koje su sanirane tek prošle jeseni a istraga eksplozije i dalje je u toku. 

Jan Hamaček, Ministarstvo spoljnih poslova Češke
foto: EPA / Martin Divíšek

Češki premijer Andrej Babiš rekao je danas da su češke tajne službe i policija, o novim dokazima za osnovanu sumnju da su upravo ta dvojica agenata GRU za kojima traga i češka policija umešana u eksplozije u Vrbjeticama na jugu Češke, obavestile premijera i nadležne zvaničnike 7. aprila, kao i da je definitivni izveštaj i dokaze dobio u petak. 

Češka ambasada u Moskvi ima oko 60 zaposlenih i šef spoljnopolitičkog odeljenja Kancelarije češkog predsednika Rudolf Jindrak kazao je da će Moskvu morati da napusti celo političko odeljenje ambasade u Rusiji. 

Prag, ruska mabasada u Pragu, Češka
foto: EPA / Martin Divíšek

"Češka će morati da reaguje, nemaju ni isti rok da napuste zemlju", kazao je Jindrak.

Rusija je kategorično porekla da bi agenti njene GRU mogli da budu umešani u eksplozije municije u Češkoj i optužila je češke vlasti za provokaciju iz koje stoji uticaj SAD. 

Podršku Češkoj u ovoj aferi koja je ozbiljno uzdrmala ionako loše odnose zvaničnog Praga i Moskve izrazile su izmedju ostalih SAD i NATO a vicepremijer Hamaček rekao je da će od šefova diplomatije članica Evropske unije zatražiti da u ponedeljak izraze solidarnost sa Češkom, kao što su to učinile povodom afere Skripalj.

Kurir.rs / Beta,  Foto: EPA / Martin Divíšek

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...