Najnovije vesti

NAVALJNI BI MOGAO DA UMRE ZA NEKOLIKO DANA! Zabrinuti lekari kažu da mu preti srčani udar ili otkazivanje bubrega
Foto: EPA/BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRES

upozorenje

NAVALJNI BI MOGAO DA UMRE ZA NEKOLIKO DANA! Zabrinuti lekari kažu da mu preti srčani udar ili otkazivanje bubrega

Planeta

Lekari koji su zaduženi za zdravlje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog kažu da bi "on mogao da umre za nekoliko dana" ako mu se ne pruži odgovarajuća nega.

Doktori tvrde, piše BBC, da njegovi poslednji nalazi krvi ukazuju da bi svakog trenutka mogao da premine od srčanog udara ili otkazivanje bubrega.

Navaljni štrajkuje glađu već 19 dana kako bi dobio odgovarajuće lekove za akutnu bol u leđima i utrnulost nogu.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji, Andrej Kelin, kaže da "neće dopustiti da Navaljni umre u zatvoru, ali da se ponaša kao huligan". Prominentni Putinov kritičar završio je u zatvoru u februaru.

Četvoro lekara, uključujući i njegovu ličnu lekarku, Anastasiju Vasiljevu, pisalo je zatvorskoj upravi. Traže dopuštenje da hitno posete Navaljnog, a u pismu navode da su nivoi kalijuma u krvi postali kritični.

Aleksej Navaljni
foto: EPA / Yuri Kochetkov

"To znači oslabljenu bubrežnu funkciju i da se ozbiljni problemi sa srcem mogu dogoditi u bilo kojem trenutku", naveli su.

Kako se navodi, nivo kalijuma u krvi viši od 6.0 mmol po litri obično zahteva hitan tretman. Navodno, Navaljnijeve vrednosti iznose oko 7.1, prema podacima koje su lekarima dostavili njegovi advokati.

Kelin je optužio opozicionara da "želi da privuče pažnju" žaleći se "jedan dan da ga boli leva ruka, a drugi leva noga".

"Kada bi se ponašao normalno, imao bi izgleda da bude pušten ranije", rekao je.

Vašington je u nedelju upozorio da će biti posledica za Rusiju ako Navaljni umre, a o tom slučaju razgovaraće i ministri spoljnih poslova EU na sastanku u ponedeljak.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora u starom slučaju vezanom za prevaru koji odbacuje kao politički motivisan.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...