KRAJ JEDNE ERE? Kastrovi više ne vladaju Kubom, ali gladni Kubanci ne očekuju značajnije promene
Foto: EPA / Ernesto Mastrascusa

hasta la vista revolucion

KRAJ JEDNE ERE? Kastrovi više ne vladaju Kubom, ali gladni Kubanci ne očekuju značajnije promene

Planeta -

Ljudi u Havani, koje više interesuje kako će deci obezbediti večeru, ne očekuju da će se odlaskom Raula Kastra njihovi životi mnogo promeniti.

Kubanski lider i najmlađi brat Fidela Kastra, Raul Kastro u petak je najavio da odlazi u penziju. "Moć predajem mlađima", rekao je Kastro (89) koji je na vlasti bio od 1959. godine. Vest koja je odjeknula celim svetom kao da je prošla nezapaženo na Kubi.

Kubanci, koji sve teže donose hranu na sto, su očekivali Raulov odlazak posle 62 godine na vrhu vlasti i skeptični su da će dolazak mladih nešto promeniti u njihovim životima.

"Ne očekujem neke značajnije promene u skorijoj budućnosti. Ne dok stara garda i dalje vedri i oblači kubanskom politikom", rekao je jedan Kubanac.

Njega je u tom trenutku više interesovala vest da se piletina pojavila u prodavnici na aveniji Linea koja prihvata kubanske pezose a ne američke dolare. Zbog ogromnog reda koji se formirao, i uzavrelih strasti onih nestrpljivih da uđu u radnju, policija je pozvana da interveniše.

U svom govoru osmom kongresu Komunističke partije Kube, Raul je rekao delegatima da odlazi zadovoljan što je ispunio svoju dužnost i "siguran u budućnost zemlje".

Kuba, Raul Kastro
foto: Profimedia / Ariel LEY ROYERO / AFP

Njegov govor, procenjuje britanski Gardijan, pokazao je kako je Raul prešao dug put od višedecenijske "senke" svog živopisnog brata i marksističke dogme do izlaska na tržište i uvođenja ekonomskih reformi u vidu malih privatnih preduzeća, dozvole da se nekretnine i automobili kupuju i prodaju, uvođenja mobilnog interneta.

"Moramo da se rešimo iluzije da je Kuba jedina zemlja gde možete da živite bez rada", rekao je on.

Kastro je mladima ostavio težak zadatak. Kuba je suočena sa mnogo problema, piše NBC.

Kubanskim vlastima trenutno nedostaje novca kojim bi uvezle više hrane i lekova. Zbog nestašica se stvaraju redovi ispred prodavnica, a neke prodavnice su primorane da jedu jednom dnevno.

Tu je i koronavirus. Iako su stroge epidemiološke mere svele broj umrlih na minimum, dugotrajna zatvorenost u domovima odrazila se na Kubance, koji su željni zabave i svežeg vazduha i nade polažu u vakcine koje samostalno razvijaju. Imaju čak pet, od kojih su dve u poslednjoj fazi testiranja.

Iako Kastro nije naveo ko bi mogao da ga nasledi, u političkim krugovima se pominje 60-godišnji Migel Dijaz Kanel, moćni sekretar partije.

Kada su braća Kastro sišla sa planina Sijere Maeste 1959. godine bili su predvodnici borbe za rodnu i rasnu ravnopravnost. Iako je ta borba malo izgubila na zamahu, Kastro je poručio da promocija žena i obojenih i dalje predstavlja suštinsku vrednost partije, vlade i države.

Zbog toga, mnogi očekuju da će, ako belac Dijaz Kanel postane predsednik, na mesto državnog sekretara doći Lazara Lopez-Asea, Afrokubanka koju mnogi vrlo cene i poštuju.

Kuba
foto: EPA/ Ernesto Mastrascusa

Za obične Kubance, prioritet je hrana. Donald Tramp je potpuno anulirao normalizaciju odnosa SAD i Kube, koja je bila otelotvorena u poseti tadašnjeg predsednika Baraka Obame ostrvu 2016. godine, za šta je bio zaslužan Raul.

Umesto normalizacije odnosa, Trampova administracija je uvela dodatne sankcije, potpuno odsekavši ostrvo od svih finansijskih transakcija. Oni koji su otišli u SAD više nisu mogli da šalju novac rodbini na Kubi, kruzeri nisu mogli da pristaju, turisti iz SAD nisu mogli da posete Kubu. Ekonomija je pala za 11 posto tokom 2020. a uvoz za 40 posto.

Ako su Kubanci sa dolaskom Džoa Bajdena očekivali neku promenu, gorko su se razočarali. Bajden nije ni prstom mrdnuo da promeni kurs koji je zacrtao Tramp. A kovid je uništio ono što je "preživelo" sankcije.

Dijaz Kanel, bar za sada, ne pokazuje znake da će promeniti kurs koji su ucrtali Kastrovi, a to za obične Kubance znači da se ništa neće promeniti. Raul Kastro će i dalje ostati najuticajniji Kubanac, neko koga će pitati za mišljenje pre svake odluke.

Marta Deus je 33-godišnja vlasnica Mandaa, firme za dostavu, koja je tokom lokdauna održavala Kubance u životu. "Poslovati ovde je super, super komplikovano. Neki ministri i pomoćnici žele da promene stvari ali je birokratija i dalje supernaporna. Iskreno, mislim da se ništa neće promeniti", rekla je ona.

Piletina u prodavnici na aveniji Linea je nestala, a sve što Kubanci sada mogu da pazare su ogromne zalihe filtrirane vode. Korisnici društvenih mreža su to odmah iskoristili za brutalan mem koji kruži Vatsapom. "Zašto kubanske radnje sada liče na ljudsko telo? Jer 70 posto čini voda."

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track