IZNENADIĆE VAS ŠTA NAJVIŠE VOLE DA JEDU: Naučnici snimali vukove, otkrili šta rade po ceo dan VIDEO
Foto: Profimedia

projekat vojadžer

IZNENADIĆE VAS ŠTA NAJVIŠE VOLE DA JEDU: Naučnici snimali vukove, otkrili šta rade po ceo dan VIDEO

Planeta -

Istraživači u Minesoti uspeli su da uhvate vuka i stave mu ogrlicu sa kamerom i tako dobiju, kako se veruje, prve snimke ponašanja ovih životinja u divljini.

Kamera je programirana tako da snima 30 sekundi na svaki sat tokom dana, pruživši tako naučnicima okupljenim oko projekta Vojadžer kratak uvid u svakodnevni život vukova.

"Ono što je naročito fascinantno je što je ovaj vuk (V089) znao kako da lovi i hvata ribu. Videli smo ga kako jede tri različite vrste ribe uhvaćene na istom mestu duž obala reke Eš", naveli su istraživači.

Projekat je pokrenuo Univerzitet u Minesoti kako bi proučavao vukove koji žive u Nacionalnom parku Vojadžer u Minesoti. Kamere koje su postavljene na otvorenom, pokazale su i neke neočekivane trenutke. Na jednom snimku vide se vukovi kako jedu borovnice.

"To ne znači da vukovi više vole borovnice od tipične lovine, već da je u periodu jul-avgust teže uhvatiti standardni plen (fazani i dabrovi) zbog čega se vukovi okreću hrani koje ima u izobilju i za koju im ne treba mnogo energije da je 'uhvate'", objasnili su naučnici.

Kurir.rs/Hafington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track