VANBRAČNO DETE, KEMP KOSTIMI I BIBLIJA: Evo zašto je Markus Zeder princ Bavarske i naslednik Angele Merkel
Foto: EPA/ DAVID EBENER

naslednik mame merkel

VANBRAČNO DETE, KEMP KOSTIMI I BIBLIJA: Evo zašto je Markus Zeder princ Bavarske i naslednik Angele Merkel

Planeta -

Bavarski lider je očigledni pobednik u trci za lidera konzervativaca, čak i ako izgubi.

Sredovečni čovek koji voli da se poziva na Bibliju, ima vanbračno dete i uživa da nosi kemp kostime, verovatno deluje kao poslednja osoba koja bi mogla da postane rok zvezda nemačkog konzervatizma. Pa ipak, normalna pravila igre nikada nisu važila za Markusa Zedera (54), jednog od dvojice konzervativaca koji se bore za mesto Angele Merkel.

Kao i druge vodeće figure savremenog populizma, od Donalda Trampa preko Borisa Džonsona do Matea Salvinija, Zeder svokom ogromnom ličnošću nadomešćuje sve nedostatke koje ima. Za mnoge najtalentovaniji nemački političar svoje generacije, Zederova harizma i šarm su se pokazali kao neodoljivi biračima van njegove voljene Bavarske.

Samo pitajte Armina Lašeta, lidera Demohriščana (CDU) i Zederevog protivnika u borbi za mesto čidera nemačke konzervativne alijanse. Konačna odluka o tome ko će biti kandidat za mesto lidera Demohrišćana, pa samim tim i potencijalni kancelar, biće doneta u petak.

Kao lider CDU, "veće" sestre Zederove Unije hrišćanskih socijalista koja je aktivna samo u Bavarskoj, Lašet deluje kao "bolji" kandidat. Pa ipak, čak ni prednost u veličini CDU ne može da nadomesti razliku u popularnosti između dvojice konzervativaca.

Dok svega 4 procenta Nemaca povezuje "snažno vođstvo" sa Lašetom, gotovo 60 procenata njih ima tu asocijaciju kada je reč o Zederu. Zbog toga, navodi Politiko u svojoj analizi, mnoge u CDU hvata panika od pomisli da bi Lašet mogao da dobije kandidaturu.

Lašet je retka zverka u politici - fin je.

Čovek koji je napredovao kroz stranku u rodnoj Severnoj Rajni-Vestfaliji i služio joj u raznim kapacitetima, Lašet je neko ko gradi odnose mimo partijskih linija i iskusan je političar koji uvek vuče ka konsenzusu.

Te veštine bi ga učinile sigurnim pobednikom u staroj Zapadnoj Nemačkog gde je konsenzus regionalnih šefova bio sve što se broji. to je razlog zašto Lašetovi birači nisu redovni gčasaći već matori belci koji su godinama vladali partijom.

"Helmut Kol nikada nije bio na vrhu liste popularnih", rekao je nemačkoj televiziji Elmar Brok, dugogodišnji poslanik CDU. "Ako neko ima jasan cilj kome stremi i čvrstinu karaktera, to mu je najbolja garancija da će pobediti na izborima", rekao je on.

Nekada je to možda i bilo tačno. Ali u današnjoj politici, "personaliti", odnosno ličnost su ključni. A ako tražite ličnost u Nemačkoj, Bavarska, katoličko srce zemlje sa pivarama i živopisnom nošnjom i dijalektima je očigledna polazna tačka.

Armin Lašet
foto: EPA / Sascha Steinbach

Bavarska moć

Za razliku od Lašeta. Zeder nikada nije brinuo o konsenzusu.

Njegova stranka, CSU, u koju je ušao kada je imao 16 godina, vlada bez prekida Bavarskom od 1957. godine, mahom uz apsolutnu većinu. U takvoj političkoj kulturi, nemilosrdnost je često korisnija od diplomatije. Zeder, svi tvrde, se vrlo istakao kao nemilosrdan političar, dobivši nadimak "Fankonski Makijaveli", iskoristivši stranku kao brzi voz ka vrhu.

Ogroman čovek još veće ambicije, Zeder se pokazao kao neko ko je u stanju da zadobije poverenje ključnih stranačkih igrača ali i poverenje savremenika. Čak i pre nego što je 2018. postao bavarski premijer, pucao je na visoko.

Uspeo je da izdejstvuje da njegov prethodnik Hort Šefer dobije mesto ministra unutrašnjih poslova primoravši ga tako da mu preda vođstvo nad strankom.

Zederov status guvernera Bavarske često porede sa statusom starih bavarskih kraljeva. Ovaj "ministar predsednik" kancelariju ima u prinčevskoj palati i nikada nije krio koliko uživa u tome. Mesecima je na spekulacije da li će se uključiti u trku za lidera CDU pa samim tim i kancelara frazom "Moje mesto je u Bavarskoj".

Razumljivo je zašto je tako. Godinama je Bavarska - dom BMW-a i Simensa - bila jedan od najbogatijih i najuspešnijih regiona u Nemačoj, izazivajući zavist ostalih. Zašto bi se toga odrekao?

Pod jedan, liderima CSU su retko kada ukazivane prilike da se kandiduju za najviši položaj u zemlji. Uz to, niko iz CSU nije dobio mesto kancelara. Dvojica su pokušala - Frans Jozef Štraus, božanska figura bavarske politike i Edmund Stoiber, Zederov mentor - i izgubila, delom zato što ostatak Nemačke ne voli mnogo Bavarce.

CSU je uvek bio malo više desno orijentisan od svoje veće sestre, predstavljavši se kao branioca regionalne tradicije i morala ali i vrednosti katoličke crkve. U ostatku Nemačke, bavarske političare smatraju smešnim i nesposobnim. Bavarci su ponosni na svoj status "slobodne države", istorijsku relikviju koja nema nikakvog značaja u stvarnom svetu ali zbog koje Bavarci i dalje misle da se razlikuju od ostatka zemlje.

Markus Zeder
foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

Kao i njegov region, i Zeder misli da je nešto posebno.

U pivopijskoj, katoličkoj Bavarskoj, on je luteranac koji više voli dijetalnu kokakolu od lagera. A tu je i pitanje da li je on pravi Bavarac.

Zeder, čiji su roditelji držali malu građevinsku firmu, odrastao je u Nurmbergu, gradu u Frankoniji. Iako taj region pripada već dva veka Bavarskoj, ni lokalci ni bilo ko drugi ga ne smatraju pravom Bavarskom. U Zederovom slučaju, to mu nimalo nije umanjilo izglede za uspeh. Kao ni činjenica da ima vanbračnu ćerku sa ženom koju je upozunao u solarijumu. Iako samo po sebi to nije priča, Zederovo propovedanje o porodičnim vrednostima učinilo je ovu stvar, za koju se saznalo pre nekoliko godina, pomalo nezgodnom.

Pa ipak, doslednost nije nešto što birači očekuju od Zedera.

Malo desno, malo levo

Posle uspona ultradesničarske Alternative za Nemačku (AfD) u jeku izbegličke krize 2015. godine, Zederov prvi instinkt je bio da gurne stranku u desno po ugledu na Alternativu. Strategija mu je bila pogrešna i ubrzo se Zeder ogradio od AfD-a, opisavši ih kao opasnu silu koja podseća na najmračnije dane Nemačke.

Na sličan način je pokušao da "ozeleni" stranku. Godinama se sprdao na račun Zelenih, nazivajući ih dugokosim levičarima koji će uništiti posleratno ekonomsko čudo Nemačke. Kada je stranka ojačala u Bavarskoj, naročito u urbanim delovima, promenio je pesmu i pozvao Zelene da uđu u koaliciju na federalnom nivou.

Tokom pandemije koronavirusa, Bavarska je prošla mnogo gore nego mnogi regioni. Uprkos tome, većina Nemaca misli da je Zeder bio efikasniji u rešavanju krize od Lašeta, koji je šef države slične veličine. Dok je stopa zaraženih i umrlih u Lašetovoj državi bila približno ista kao u Bavarskoj, njegova neodlučnost u uvođenju lokdauna i drugih mera doneli su mu reputaciju slabog lidera.

Lašetov tabor je poslednjih dana pokušao da malo uzdrma Zederov imidž, tvrdeći da su ankete samo "isečci trenutka". To bi bilo zvučalo uverljivije da ankete već duže vreme ne pokazuju veliku podršku Zederu i vrlo slabu podršku Lašetu.

To je razlog zašto će, čak i ako Lašet dobije kandidaturu, Zeder biti pobednik. Ako Lašet izgubi na izborima, Zeder će biti očigledan izbor za šefa alijanse. Čak i ako Lašet pobedi, Zeder će ostati u Bavarskoj gde je veoma popularan, a njegova kandidatura mu je samo podigla reputaciju "kod kuće".

Širom Nemačke, Zeder je verovatno najpoznatiji po raskošnim kostitima koje nosi tokom godišnjeg karnevala. A ti kostimi najviše otkrivaju pravog Zedera. Pre nekoliko godina, na zabavu je stigao prerušen u Merilin Monro. Budućnost CSU je ženska, našalio se.

"Uostalom, Merilin je kultna figura, a možda sam i ja", dodao je.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja