PRE DVA MESECA HVALIO MOSKVU, A SAD JE KUDI Žozep Borelj: Ako plane jedna iskra na ovoliko ruske vojske na granici sledi RAT!
Foto: Printscreen YouTube

Poudravio uzdržanost Ukrajine

PRE DVA MESECA HVALIO MOSKVU, A SAD JE KUDI Žozep Borelj: Ako plane jedna iskra na ovoliko ruske vojske na granici sledi RAT!

Planeta -

Na granici sa Ukrajinom trenutno je najveće prisustvo ruskih vojnih trupa ikada zabeleženo, a kada rasporedite toliko trupa, iskra može da bukne, ocenio je danas šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Savet EU zaključuje da se na granici sa Ukrajinom i na Krimu nalazi 150.000 ruskih trupa i da je rizik od dalje eskalacije prisutan. "Pohvaljujemo Ukrajinu zbog uzdržanosti i pozivamo Rusiju na deeskalaciju tenzija", kaao je Borelj. Šef diplomatije EU je posle sastanka ministra spoljnih poslova EU ponovio jedinstven stav Unije kojim se podržava suvrenitet i teriorijalni integritet Ukrajine, uključujući i nepriznavanje ”nelegalne aneksije Krima” i podršku punoj primeni dogovora iz Minska.

Žozep Borelj
foto: EPA / OLIVIER HOSLET / POOL

Pored poziva na zaustavljanje gomilanja vojnih trupa na ukrajinskoj granici, Savet EU pozvao je vlasti u Moskvi da osuđenom lideru ruske opozicije, Alekseju Navaljnom, odmah obezbede pristup zdravstvenih radnika kojima on može da veruje. "Ruske vlasti su odgovorene za bezbednost Navaljnog i njegovo zdravlje", kaže Borelj. On je naveo da EU, za sada, ne razmatra uvođenje novih sankcija Rusiji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track