PRST U OKO ERDOGANU Vazduhoplovstva zemalja sa kojima nije u ljubavi održaće vojnu vežbu, a pre toga sklopili istorijski dogovor
Foto: EPA/PANTELIS SAITAS

opasno

PRST U OKO ERDOGANU Vazduhoplovstva zemalja sa kojima nije u ljubavi održaće vojnu vežbu, a pre toga sklopili istorijski dogovor

Planeta -

Izraelske odbrembene snage (IDF) će učestvovati u zajedničkoj vežbi sa grčkim vazduhoplovstvom. Vežba počinje danas i obuhvatiće borbene letelice F-35I, F-16I i F-15I.

Izrael i Grčka potpisali su juče svoj najveći ikada sklopljeni sporazum o nabavkama za odbranu, za koji je Izrael rekao da će ojačati političke i ekonomske veze između zemalja pošto su vazdušne snage dve zemlje pokrenule zajedničku vežbu.

Sporazum uključuje ugovor od 1,65 milijardi dolara za uspostavljanje i rad centra za obuku helenskih vazduhoplovnih snaga izraelskog odbrambenog dobavljača Elbit Sistems tokom 22 godine, saopštilo je u nedelju izraelsko ministarstvo odbrane.

Centar za obuku biće napravljen po uzoru na sopstvenu izraelsku letačku akademiju i biće opremljen sa 10 aviona za obuku M-346 koje je proizveo italijanski Leonardo, saopštilo je ministarstvo.

Elbit će isporučiti komplete za nadogradnju i upravljanje grčkim avionima T-6, a takođe će pružiti obuku, simulatore i logističku podršku.

"Siguran sam da će (ovaj program) nadograditi sposobnosti i ojačati ekonomije Izraela i Grčke i time će se partnerstvo između naše dve zemlje produbiti na odbrambenom, ekonomskom i političkom nivou“, rekao je izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Kurir.rs/israelnationalnews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track