ČEŠKI PREMIJER O EKSPLOZIJI U VOJNOM SKLADIŠTU: Meta ruskih obaveštajaca nije bila Češka već oružje za bugarskog trgovca!
Foto: Screenshot/BBC

otkrivena pozadina afere

ČEŠKI PREMIJER O EKSPLOZIJI U VOJNOM SKLADIŠTU: Meta ruskih obaveštajaca nije bila Češka već oružje za bugarskog trgovca!

Planeta -

Eksplozija u skladištu oružja u Češkoj 2014. godine nije bio teroristički čin i napad na Češku, već je na meti bilo oružje, izjavio je danas češki premijer Andrej Babiš.

On tvrdi da ruski obaveštajci, koje češka optužuje za eksploziju, nisu napali Češku već da im je na meti bila isporuka oružja za bugarskog trgovca oružjem.

Babiš je rekao da izveštaj češke obaveštajne službe o eksploziji ne može da bude objavljen zbog nacionalne bezbednosti, prenosi Tass.

Naglasio je i da je prisustvo pripadnika ruske vojne obaveštajne službe u Češkoj "neprihvatljivo".

Češka je tokom vikenda iznela tvrdnju da iza eksplozije u gradu Vrbetica stoje isti ljudi koji su optuženi da su učestvovali u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u Solsberiju 2018. godine.

Nakon toga je Češka proterala 18 ruskih diplomata, dok je Moskva uzvratila proterivanjem 20 zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track