SAD I EU SE OBRUŠILE NA PUTINA ZBOG NAVALJNOG: Ukoliko se nešto desi ruskom opozicionaru biće novih sankcija!
Foto: Alexei Navalny / WillWest News / Profimedia

SAVEZ

SAD I EU SE OBRUŠILE NA PUTINA ZBOG NAVALJNOG: Ukoliko se nešto desi ruskom opozicionaru biće novih sankcija!

Planeta -

Vašington i Brisel prete dodatnim sankcijama Rusiji u slučaju da u zatvoru premine glavni kritičar Kremlja

Sjedinjene Države i Evropska unija izvršile su dodatan pritisak na Vladimira Putina, predsednika Rusije, zapretivši novim merama u slučaju smrti Alekseja Navaljnog, jednog od glavnih kritičara Kremlja!

Dan nakon što je Džo Bajden, predsednik SAD, zapretio Putinu da će biti posledica ukoliko ruski opozicionar premine u zatvoru, održan je video-sastanak šefova diplomatija članica Unije.

Neophodna nega

Žozep Borelj, šef diplomatije Evropske unije, izjavio je da se odnosi Evropske unije i Rusije ne popravljaju, već naprotiv, tenzije rastu u nekim oblastima.

Borelj je kao važno označio zdravstveno stanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i rekao da je EU od Rusije zatražila da se zatvoreniku pruži neophodna medicinska nega, ističući da je Moskva odgovorna za njegovo zdravstveno stanje. Borelj je potom naveo i druge sporne oblasti - proterivanje čeških diplomata, kao i situaciju u Ukrajini nakon gomilanja ruskih trupa na granici.

Žozep Borelj
foto: EPA / OLIVIER HOSLET / POOL

- Paket sankcija protiv Rusije je već sada značajan, ali moguće je uvesti nove - potvrdio je Žan-Iv le Drijan, francuski šef diplomatije.

Navaljni se nalazi u zatvoru oko stotinak kilometara severno od Moskve, gde izdržava kaznu zatvora od dve i po godine zbog kršenja odredbi uslovne slobode dok je bio na lečenju u Nemačkoj, nakon što je preživeo pokušaj trovanja bojnim agensom novičokom. On je pre tri nedelje stupio u štrajk glađu, nakon čega mu se krajem prošle nedelje zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

Vladimir Putin, Dzozef Bajden
foto: Andrew Harnik, Alexei Druzhinin

Štrajkuje glađu

Dejli mejl podseća da je Navaljni prebačen u zatvor 26. februara, a da se 15. marta oglasio porukom na Instagramu u kojoj je uslove u zatvoru uporedio sa onim u koncentracionom logoru. Pokušaj trovanja i hapšenje Navaljnog izazvali su talas masovnih protesta u Rusiji, na koje su vlasti odgovorile hapšenjem više hiljada njihovih učesnika. On je 31. marta objavio pismo u kom je naveo da započinje štrajk glađu zbog nedobijanja odgovarajuće medicinske nege.

Prebačen u bolnicu

Može da umre za nekoliko dana

l Jaroslav Ašikmin, doktor koga je angažovala porodica Alekseja Navaljnog, dobio je rezultate testova koji su urađeni u zatvoru, a koji su vrlo zabrinjavajući:

- Navaljni može da umre za nekoliko dana. Njemu otkazuju bubrezi i nivo kalijuma u krvi je opasno visok - rekao je on.

Grupa doktora Navaljnog poslala je pismo zatvorskoj upravi tražeći dozvolu da ga hitno posete. Navaljni je juče prebačen u zatvorsku bolnicu.

Aleksandar Lukasenko
foto: EPA

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, potvrdio

Putin i Bajden razgovarali o atentatu na Lukašenka

l Ruski i američki predsednik Vladimir Putin i Džozef Bajden razgovarali su telefonom o atentatu na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Da, jesu - odgovorio je kratko Peskov novinarima, prenosi agencija Tass.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je Bajdenova administracija na neki način umešana u organizaciju atentata, ali je kazao da su specijalne službe „objavile sve informacije koje mogu da budu objavljene“.

Podsetimo, beloruski predsednik direktno je optužio SAD za pokušaj državnog udara i otmice njegovog deteta. Beloruski Komitet za državnu bezbednost (KGB) osujetio je pokušaj državnog udara i atentat na predsednika i njegovu porodicu, naveo je Lukašenko na beloruskoj televiziji, a za organizaciju te akcije optužio je američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i Federalni istražni biro (FBI).

Dmitrij Peskov
foto: Alexei Nikolsky

Kurir/A. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track