Najnovije vesti

IZJEDNAČITE NEGIRANJE HOLOKAUSTA I VREĐANJE PROROKA! Pakistanski premijer poziva Zapad da kriminalizuje karikature, preti bojkotom
Foto: EPA/ T. MUGHAL

tante za kukuriku

IZJEDNAČITE NEGIRANJE HOLOKAUSTA I VREĐANJE PROROKA! Pakistanski premijer poziva Zapad da kriminalizuje karikature, preti bojkotom

Planeta

Pakistanski premijer Imran Kan pozvao je muslimanske zemlje da lobiraju kod zapadnih vlada da se vređanje proroka Muhameda kriminalizuje i kažnjava.

"Moramo da objasnimo zašto nas boli kada u ime slobode govora oni vređaju čast našeg proroka", rekao je Kan. "Kada se 50 muslimanskih zemalja bude ujedinilo i to reklo i kada kažu da ako se tako nešto dogodi u bilo kojoj zemlji da će pokrenuti trgovinski bojkot i neće kupovati njihovu robu, to će onda imati uticaja", dodao je on.

Kan smatra da vrećanje islamskog proroka treba da se tretira na isti način kao i dovođenje u pitanje Holokausta, što je u nekim evropskim zemljama zločin.

Premijerovo obraćanje javnosti usledilo je na dan kada je vlada počela pregovore sa radikalnom verskom grupom koja je planirala masovne proteste u Francuskoj zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskoj štampi.

Grupa Tehrik e Labaik Pakistan (TLP) zahtevala je proterivanje francuskog ambasadora iz zemlje. Kan smatra da to nije dobro rešenje, jer polovina izvoza tekstila Pakistana ide u EU a sa izbacivanjem ambasadora, polovina izvoza bi stala.

Odnosi Pariza i Islamabada pogoršali su se krajem prošle godine kada je francuski predsednik Emanuel Makron branio slobodu govora odajući poštu nastavniku istorije kome je 18-godišnjak čečenskog porekla odsekao glavu jer je navodno deci pokazicao karikature proroka. Ispostavilo se da je celu priču izmislila devojčica koja je pobegla sa časova i nije želela da to sazna njen otac.

Grozno ubistvo nastavnika izazvalo je proteste kako u Francuskoj tako i u nekoliko muslimanskih zemalja zbog štampanja karikatura proroka.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...