KAKVI ODVRATNI LICEMERI: Amnesti internešenel se bori za ljudska prava, samo ako ste SREDOVEČNI BELAC
Foto: EPA/SOEREN STACHE

rasisti

KAKVI ODVRATNI LICEMERI: Amnesti internešenel se bori za ljudska prava, samo ako ste SREDOVEČNI BELAC

Planeta -

Zaposleni u Amnesti internešenelu (AI), jednoj od najpoznatijih i najvećih grupa za zaštitu ljudskih prava, tvrde da su bili konstantno izloženi predrasudama i rasističkim uvredama.

AI gaji kulturu privilegovanih belaca i skloni su rasizmu, a njihovi zvaničici na višim pozicijama vole da koriste rasističke odrednice poput "crnčuga", "Paki" i primenjuju mikroagresivno ponašanje u vidu pipkanja kose crnih kolega, navodi se u internom izveštaju poslatom sekretarijatu AI.

Izveštaj, o kome piše Gardijan, usledio je nakon što je osam sadašnjih i bivših saradnika AI opisalo svoja iskustva sa rasnom distrikinacijom i zatražilo ostavku visokih zvaničnika.

"Pridružili smo se Amnestiju u nadi da ćemo se boriti za ljudska prava, a onda smo shvatili da su oni organizacija koja zapravo pomaže da se ta prava krše", rekla je jedna od zaposlenik Ketrin Odukoja.

Predstavnici oba ogranka organizacije sa sedištem u Britaniji izvinili su se i obećali da će promeniti ponašanje.

U izveštaju se navodi da osoblje na višim pozicijama često koristi rasistički rečnik a da kolege koje se na to požale onda kategorišu kao "preterano osetljive", dovodi se u pitanje kompetentnost i radne sposobnosti obojenih saradnika, ne poštuju se verska uverenja i gaji se kultura agresivnog ponašanja, narolito preko mejla.

Odukoja je navela da su se starije kolege u britanskom ogranku AI često ismevale njenu kosu i njen "urbani" akcenat. Opisala je i da su je na rasnoj i rodnoj osnovi izmanipulisali da radi više za manje para, sve vreme je tretirajući kao nekog ko ne zna da radi svoj posao.

Kiran Aldred koji je tri godine radio za AIUK a sada vodi humanitarnu organizaciju koja se zalaže za prava homoseksualaca Stonvol, ispričao je da su njega i njegove kolege iz manjinskih grupa konstantno maltretirali, preskakali prilikom promocija i povišica u korist starijih kolega belaca koji su već imali bolje položaje i više plate.

Ovo nije prvi put da se AI našao na udaru kritika. U februaru 2019. otkriveno je da je rad u ovoj organizaciji "toksičan". U izveštaju koji je naručen nakon što su se dva člana osoblja ubila 2018. godine, zaključeno je da je radna atmosfera u organizaciji otrovna i da je zlostavljanje i maltretiranje široko rasprostranjeno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track