BAJDEN O PROCESU VEKA: Flojda više ništa ne može da vrati, ali je presuda Šovinu veliki korak ka pravdi u SAD
Foto: EPA/Andrew Harrer

epilog

BAJDEN O PROCESU VEKA: Flojda više ništa ne može da vrati, ali je presuda Šovinu veliki korak ka pravdi u SAD

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je danas presudu kojom je policajac Derek Šovin proglašen krivim po svim tačkama optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda ogromnim korakom za pravdu u SAD.

Agencija Rojters prenosi da je Bajden povodom presude Šovinu dao izjavu nacionalnoj televiziji u kojoj je poručio da je to bilo ubistvo usred dana koje je mogao da vidi ceo svet i da je sistemski rasizam nešto što opterećuje američku naciju.

"Ništa više ne može vratiti porodici Flojd njihovog brata i oca, ali ovo može biti ogroman korak napred ka dostizanju pravde u Americi", poručio je predsednik SAD.

On je pohvalio i hrabru mladu ženu koja je snimila policajca Šovina kako kleči na Flojdovom vratu i pomenuo policajce koji su svedočili protiv kolege na poziv tužilaštva.

Ranije je američki predsednik rekao da se moli za ispravnu presudu u procesu protiv Dereka Šovina.

O sudbini Dereka Šovina odlučivalo je 12 porotnika, šest belaca i četiri afroamerikanca. Oni su presudu razmatrali ukupno 10 sati, u toku dva dana, a on je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, ubistvo drugog stepena i ubistvo trećeg stepena, kao i ubistvo drugog stepena iz nehata.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track