PARANOJA VLADA: Kako je Mosad doveo do totalnog raspada sistema u Iranu
Foto: EPA, EFE

analiza sukoba

PARANOJA VLADA: Kako je Mosad doveo do totalnog raspada sistema u Iranu

Planeta -

Nedavni napadi ukazuju na to da Izrael ima tajnu špijunsku mrežu unutar Irana i da su iranske bezbednosne službe nemoćne da je razbiju.

U manje od devet mjeseci, atentator na motociklu upucao je zapovednika Al Kaide kojem je pruženo utočište u Teheranu, glavni iranski nuklearni naučnik ubijen je mitraljezom na seoskom putui, a dve odvojene, misteriozne eksplozije potresle su ključni iranski nuklearni objekat u pustinji, udarivši u samu srž napora te zemlje za obogaćivanjem urana, piše Njujork tajms.

Konstantni napadi, za koje obaveštajni agenti kažu da ih izvodi Izrael, pokazali su sa kojom lakoćom su izraelske obaveštajne službe doprle duboko unutar iranskih granica gde udaraju na najčuvanije ciljeve, često uz pomoć onih Iranaca koji su promenili stranu.

Poslednji talas val napada nakon više od dve decenije sabotaže i atentata, razotkrio je neprijatne bezbednosne propuste i ostavio iranske čelnike da se sa nelagodom osvrću preko ramena dok vode pregovore s administracijom Džoa Bajdena o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Utočište špijuna

Šef parlamentarnog strateškog centra rekao je da se Iran pretvorio u "utočište špijuna". Bivši zapovednik Zbora gardijske islamske revolucije pozvao je na reviziju bezbednosno-obaveštajnog aparata u zemlji. Zakonodavci zahtevaju ostavku najviših bezbednosnih i obaveštajnih zvaničnika.

Najalarmantnije za Iran, rekli su iranski zvaničnici i analitičari, bilo je to što su napadi otkrili da Izrael ima vrlo efikasnu mrežu saradnika unutar Irana i da iranske obaveštajne službe nisu uspele da pronađu krtice.

"To što su Izraelci uspeli tako drsko da pogode Iran, izuzetno je neugodno i pokazuje slabost za koju mislim da se slabo rešava unutar samog Irana", rekla je Sanam Vakil, zamenica direktora Programa za Bliski Istok i Severnu Afriku u Čatam hausu.

Napadi su takođe izazvali paranoju u zemlji, pa se sada u svakoj nesreći i incidentu vide strane spletke.

Tokom vikenda, iranska državna televizija prikazala je fotografiju muškarca koga su identifikovali kao Rezu Karimija (43) i optužili ga da je "počinitelj sabotaže" u eksploziji u nuklearnom postrojenju za obogaćivanje urana Natanc prošle sedmice.

Otalo je nejasno ko je on, da li je delovao sam i da li je to uopšte njegovo pravo ime. U svakom slučaju, Karimi je pobegao iz zemlje pre eksplozije, saopštilo je iransko Ministarstvo obaveštajnih poslova.

U ponedeljak, nakon što su iranski državni mediji preneli da je brigadirni general Muhamed Hosinzadeh Hejazi, zamenik zapovednika Snaga Kuds, stranog ogranka Revolucionarne garde umro od srčanih problema, pojavile su se sumnje da je možda reč o zločinu.

Irak, Iran, SAD, Kasim Sulejmani, osveta
foto: Screenshot YT

Meta špijuna

General Hejazi već je dugo meta izraelske špijunske mreže, a sin drugog istaknutog zapovednika Kudsa je na Tviteru tvrdio da Hejazijeva smrt "nije bila povezana sa srcem".

Portparol Revolucionarne garde nije smirio tenzije kad je rekao da je general umro od kombinacije koronavirusa i izloženosti hemijskom oružju tokom iransko-iračkog rata.

General bi po tome bio treći visoki iranski vojni zvaničnik koji je ubijen u poslednjih 15 meseci. Sjedinjene Američke Države ubile su generala Kasima Sulejmanija, vođu Kuds jedinica u januaru prošle godine. Izrael je u novembru izvršio atentat na Mohsena Fakrizadeha, glavnog iranskog nuklearnog naučnika i brigadnog generala Revolucionarne garde.

Čak i ako je general Hejazi umro prirodnom smrću, gubitak tri glavna generala značajan je udarac, prenosi Jutarnji list.

Napadi predstavljaju nastavak dugotrajne kampanje obaveštajnih službi Izraela i SAD na ono što smatraju pretećim aktivnostima Irana.

Glavni među njima su nuklearni program za koji Iran tvrdi da je mirnodopski, iransko ulaganje u posebne milicije širom arapskog sveta i njegov razvoj precizno vođenih raketa za Hezbolah, militantni pokret u Libanu.

Izraelski vojni obaveštajni dokument iz 2019. godine navodi da je general Hejazi vodeća osoba u posednje dve aktivnosti, kao zapovednik libanskog korpusa postrojbi Kuds i vođa projekta vođenih raketa. Portparol Revolucionarne garde, Ramezan Šarif, rekao je da Izrael na njega želi da izvrši atentat.

Natanc, Iran, nuklearno postrojenje
foto: EPA/ AEOI HANDOUT

Atentati još od 2007

Izrael radi na podrivanju iranskog nuklearnog programa, koji smatra smrtnom pretnjom. Veruje se da je Izrael započeo atentate na ključne osobe u programu 2007. godine, kada je jedan nuklearni naučnik u fabrici urana u Isfahanu umro kao posledica misterioznog curenja gasa.

U godinama nakon toga, ubijeno je šest drugih naučnika i vojnih zvaničnika za koje je rečeno da su ključni za iranske nuklearne napore. Sedmi je ranjen.

Drugi najviši zapovednik Kudsa, Rostam Gasemi, rekao je nedavno da je za dlaku izbegao pokušaj izraelskog atentata tokom posete Libanu u martu.

Ali atentati su samo jedan od alata u kampanji koja deluje na više nivoa i frontova, piše Njujork tajms i podseća da je 2018. Izrael izveo noćni napad kako bi iz skladišta u Teheranu ukrao pola tone tajnih dokumenata iz iranskog nuklearnog programa.

Napadi i subverzije na svim nivoima

Izrael je takođe organizovao akcije širom sveta, pronalazeći u drugim zemljama opremu namenjenu Iranu. Uvek su spremni da je uništi, sakriju ili instaliraju eksplozivne uređaje koji će se aktivirati nakon što se oprema postavi u Iranu, rekao je jedan bivši visoko rangirani američki obaveštajac.

Bivša izraelska obaveštajna operativka rekla je da bi, kako bi kompromitovali takvu opremu, ona i još jedan policajac prošli pored tvornice i odglumili neki incident poput saobraćajke ili srčanog udara zbog čega bi žena zatražila pomoć stražara.

To bi joj omogućilo dovoljan pristup objektu da identifikuje njegov bezbednosni sistem kako bi drugi tim mogao da provali i onesposobi ga, rekla je ona.

U intervjuu za iransku državnu televiziju prošle sedmice, bivši iranski šef za nuklearnu energiju otkrio je poreklo eksplozije u nuklearnoj elektrani Natanc u julu. Eksplozivi su bili zatvoreni u radnom stolu koji je bio postavljen u postrojenju nekoliko mjeseci ranije, rekao je Ferejdun Abasi-Davani, bivši šef iranske Organizacije za atomsku energiju.

Eksplozija je odjeknula fabrikom koja proizvodi novu generaciju centrifuga, vraćajući iranski program nuklearnog obogaćivanja nekoliko meseci unazad, rekli su zvaničnici.

Iran, Mohsen Fahrizad, Mohsen Fakhrizadeh
foto: EPA/DEFENCE MINISTRY OFFICE

Sofisticirana operacija

Eksplozija u pogonu u Natancu prošle sedmice rezultat je "vrlo sofisticirane" akcije u kojoj su počinitelji mogli istovremeno da isključe napajanje centrifuga i iz glavne električne mreže i iz rezervnih baterija. Iznenadni prekid napajanja izbacio je centrifuge iz ravnoteže i uništio na hiljade njih, piše američki list.

Alireza Zakani, vođa parlamentarnog istraživačkog centra, rekao je u utorak da su u drugom slučaju strojevi iz nuklearnog postrojenja poslati u inostranstvo na popravku i vraćeni u Iran sa 300 kilograma eksploziva spakovanim u njima. Izraelu bi bilo teško da izvede ove operacije bez unutrašnje pomoći Iranaca, a to je možda ono što Iran najviše muči.

Bezbednosni zvaničnici u Iranu procesuirali su nekoliko iranskih državljana tokom poslednje decenije, tereteći ih za saučesništvo u izraelskim operacijama sabotaže i atentata. Kazna za takav zločin je pogubljenje.

Infiltracije su takođe narušile reputaciju obaveštajnog krila Revolucionarne garde, koje je odgovorno za čuvanje nuklearnih postrojenja i naučnika.

"Čišćenje" obaveštajne službe

Bivši zapovjednik garde zatražio je "čišćenje" obaveštajne službe, a iranski potpredsednik Esak Jahangiri rekao je da bi jedinica odgovorna za bezbednost u Natancu trebalo da "odgovara za svoje neuspehe".

Zamenik šefa parlamenta Amir-Hosein Gazizadeh Hasemi rekao je u ponedeljak iranskim medijima da više nije dovoljno za takve napade kriviti Izrael i SAD: Iran bi morao da očisti vlastitu kuću.

Kao publikacija povezana s gardom, Mašreg njuz je prošle sedmice objavio tekst sa naslovom "Zašto je zaštita nuklearnog postrojenja obavljena tako neodgovorno da je dva puta udarena iz iste rupe?"

No, Revolucionarna garda odgovara samo iranskom vrhovnom vođi, ajatoli Aliju Hameneiju, i do sada nije bilo govora o čistkama.

Nakon svakog napada Iran se mučio da odgovori, ponekad tvrdeći da je identifikovao odgovorne tek nakon što su napustili zemlju ili rekavši da su i dalje na slobodi. Iranski zvaničnici takođe insistiraju na tome da su osujetili druge napade.

Pozivi za odmazdom postaju sve glasniji nakon svakog napada. Konzervativci su vladu predsednika Hasana Ruanija optužili za slabost ili za podređivanje sigurnosti zemlje nuklearnim pregovorima u nadi da će dovesti do oslobađanja od američkih sankcija.

Ukidanje sankcija prioritet

I stvarno, iranski zvaničnici prešli su na ono što su nazivali "strateškim strpljenjem" u poslednjoj godini Trampove administracije, računajući da je Izrael pokušavao da ih uvede u otvoreni sukob koji će eliminisati mogućnost pregovora s novom administracijom demokrate Džoa Bajdena.

I Ruani i ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekli su da neće dopustiti da napadi utiču na pregovore, jer je ukidanje sankcija prioritet.

Takođe je moguće da je Iran pokušao da uzvrati, ali bez uspeha, navodi NYT.

Iran je optužen za podmetanje bombe koja je eksplodirala u blizini izraelske ambasade u Nju Delhiju u januaru, a 15 pobunjenika povezanih sa Iranom uhvaćeno je prošlog meseca u Etiopiji zbog planiranja napada na izraelske, američke i emiratske mete.

No, svaka otvorena odmazda riskira snažan izraelski odgovor.

"Ne žure s započinjanjem rata", rekao je Talal Atrisi, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Bejrutu. "Odmazda znači rat".

Nasuprot tome, vreme izraelskog najnovijeg napada na Natanc ukazuje na to da je Izrael nastojao, ako ne potpuno da uništi, onda barem da oslabi pregovaračku poziciju Irana. Izrael se protivio nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i protivi se njegovom uskrsnuću.

vojna vežba, Iran, krstareće rakete, iranska mornarica
foto: EPA / Iranian Army Office

SAD po strani

Amerika, koja želi da pregovara sa Iranom u Beču, kaže da nije bila uključena u napad, ali ga nije ni javno kritikovala.

A ako su novi izraelski napadi uticali na podsticanje nacionalne paranoje, kaže jedan obaveštajni zvaničnik, to je samo bonus za Izrael. Dodatni koraci koje je Iran preduzeo skeniranjem zgrada i uvođenjem uređaja za nadzor i proveru zaposlenih kako bi otkrio potencijalne špijune, usporili su posao obogaćivanja urana, rekao je zvaničnik.

Uobičajena je pretpostavka da nijedna strana ne želi totalni rat i računa da stvari na drugoj strani neće eskalirati. Ali u isto vreme, tajni rat u senci između Izraela i Irana pojačao se izraelskim vazdušnim napadima na snage u Siriji koje podržava Iran, kao i napadima na brodove.

No, dok Iran muči oslabljena ekonomija, širenje koronavirusa i drugi problemi, vrši se pritisak da se uskoro postigne novi sporazum o ukidanju ekonomskih sankcija, rekla je Sanam Vakil iz Čatam hausa.

"Ovi napadi manjih razmera u sivim zonama otkrivaju da Islamska Republika hitno mora da dobije J.C.P.A. kako bi se oslobodili resursi za rešavanje ostalih problema", rekla je ona aludirajući na Iranski nuklearni sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan delovanja (Joint Comprehensive Plan of Action - J.C.P.A).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track