UOČI MASOVNIH PROTESTA Uhapšene najbliže saradnice Navaljnog u vreme održavanja Putinovog govora
Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

napeto u moskvi

UOČI MASOVNIH PROTESTA Uhapšene najbliže saradnice Navaljnog u vreme održavanja Putinovog govora

Planeta -

Dve najbliže saradnice Alekseja Navaljnog uhapšene su u sredu, objavili su njihovi advokati uoči masovnih protesta podrške zatočenom kritičaru Kremlja i u vreme govora o stanju nacije predsednika Vladimira Putina.

Ljubov Sobol, koja se pojavljuje na jutjub kanalu Navaljnog, i njena glasnogovornica Kira Jarmiš uhapšene su u Moskvi.

Opozicioni čelnik jako je slab i loše tretiran u bolnici za zatvorenike obolele od tuberkuloze u kojoj se nalazi, upozorili su u utorak njegovi advokati i zatražili da se prebaci u Moskvu.

Bliski saradnici tvrde da bi mogao da umre u svakom trenutku i pozvali su građane širom Rusije da u sredu izađu na ulice.

Aleksej Navaljni
foto: Profimedia

Vlada upozorava da su planirani protesti nezakoniti. Ranije slične demonstracije policija je rasterala silom i uhapsila hiljade ljudi. Policija je uoči protesta uhapsila najmanje desetero opozicionih aktivista u nekoliko regija, objavila je nevladina organizacija OVD-Info.

Pretreseni su stanovi pristalica Navaljnog u Sankt Peterburgu, Krasnojarsku i Jekaterinburgu, kao i stan jednog novinara u Sankt Peterburgu.

"Kao i obično misle da, ako izolujete čelnike, neće biti protesta. Naravno da nisu u pravu", rekao je Leonid Volkov, bliski saradnik Navaljnog.

Putin, koji pazi da nikad ne izusti ime svog žestokog kritičara, najavio je da će se u govoru o stanju nacije u parlamentu fokusirati na projekte kojima je cilj osnažiti ekonomski rast koji ugrožavaju sankcije Zapada, niska cena nafte i pandemija koronavirusa.

Očekuje se da će govoriti i o dubokoj krizi u ruskim odnosima sa Zapadom, uključujući gomilanje desetine hiljada vojnika na granici sa susednom Ukrajinom.

Zapad vrši pritisak na Rusiju u vezi Navaljnog, ali bez učinka.

Navaljni je počeo štrajk glađu 31. marta protestujući protiv uslova života u zatvoru. Optužio je zatvorsku upravu da ne dopušta da ga poseti lekar, a ima dvostruku herniju diska i izgubio je osećaj u rukama i nogama.

Uhapšen je u januaru kada se vratio u Rusiju nakon pet meseci oporavka u Nemačkoj od trovanja za šta optužuje lično ruskog predsednika Vladimira Putina.

Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog prevare 2014., ali on tvrdi da je taj slučaj politički motivisan.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track