IZRAEL U NOVOJ FAZI BORBE SA KORONOM: Dozvoljavaju koncerte do 50.000 ljudi, a odbijaju AstraZeneku da ne bi završila u smeću
Foto: EPA/ABIR SULTAN

brzo sproveli vakcinaciju

IZRAEL U NOVOJ FAZI BORBE SA KORONOM: Dozvoljavaju koncerte do 50.000 ljudi, a odbijaju AstraZeneku da ne bi završila u smeću

Planeta -

Izraelsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da će, ukoliko stopa zaražavanja korona virusom ostane niska, dozvoliti ovog leta koncerte do 50.000 postilaca, na koje će moći da dođu oni koji poseduju takozvane "zelene pasoše" kojim se dokazuje da su vakcinisani.

Ranije ovog meseca, vlada je odobrila okupljanje do 10.000 ljudi, međutim u utorak je ponovo uvele dodatne mere, čime je onemogućeno da više ljudi posećuje kuturna, sportska i dešavanja za decu.

Nakon veoma teškog trećeg talasa pandemije, situacija u Izraelu je veoma brzo počela da se poboljšava nakon brzog sprovođenja procesa vakcinacije.

Do sada je protiv korona virusa u potpunosti vakcinisano više od polovine građana, što je uticalo na smanjenje broja novih slučajeva.

U Izraelu je u nedelju ukinuta obaveza nosenja maski napolju, a sledećeg meseca trebalo bi da počne vakcinacija dece od 12 do 15 godina.

Ne žele AstraZeneku

Izrael više ne želi vakcinu "AstraZeneka" protiv kovida-19 i sa tom kompanijom sada analizira da li bi poručenu veliku pošiljku mogla da preusmeri negde drugde, izjavio je izraelski koordinator za pandemiju Nahman Aš.

"Pokušavamo da pronađemo najbolje rešenje. Uostalom, ne želimo da vakcine dođu ovde i da moramo da ih bacimo u smeće", rekao je Aš.

AstraZeneka, vakcina
foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Aš je rekao da sa zalihama osiguranim do 2022. godine, Izraelu više ne treba 10 miliona doza koje je dogovorio sa kompanijom.

Mnoge evropske zemlje nastavile su da koriste tu vakcinu, nakon što je Evropska agencija za lekove saopštila da su njeni benefiti veći od rizika, poput mogućeg stvaranja krvnih ugrušaka.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track