Najnovije vesti

NARKO KARTEL DRONOVIMA I EKSPLOZIVOM NAPAO POLICIJU: U Meksiku kao na ratištu! Poprište kod rodnog grada El Menča! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / Noticieros Televisa

rat za drogu

NARKO KARTEL DRONOVIMA I EKSPLOZIVOM NAPAO POLICIJU: U Meksiku kao na ratištu! Poprište kod rodnog grada El Menča! VIDEO

Planeta
15:23h

Zloglasni meksički narko kartel Halisko (CJNG) sumnjiči se da stoji iza napada elsploziivom u državi Mičokan, kada su povređena dva meksička policajca.

Za napad eksplozivom korišćeni su dronovi, koji se navode kao novo oružje u sve smrtonosnijem ratu kartela sa meksičkom policijom. 

Policija nije iznela dosta detalja o jučerašnjem napadu, ali se pominje da su upotrebljena dva drona. 

Meksiko, napad
foto: Youtube prtscr / Noticieros Televisa

U avgustu su u automobilu osumnjičenih članova ovog kartela pronađena takođe dva opremljena drona.

Dronovi zaplenjeni prošle godine imali su zalepljene kontejnere koji su bili napunjeni plastičnim eksplozivom i "municijom" iz kugličnih ležajeva. Stručnjaci kažu da su postavljeni za daljinsku eksploziju i da bi mogli naneti smrtonosne posldice. 

Povređeni policajci su bili raspoređeni su na raščišćavanju puteva koji vode do grada Agililja, u Mičoakanu, a koji je kartel blokirao kako bi sprečio pristup snagama bezbednosti. 

Tokom proteklih nedelja, stotine stanovnika beže iz grada u strahu dok se CJNG i suparnička grupa koja sebe naziva Ujedinjeni karteli (Carteles Unidos) bore za kontrolu nad gradom.

Ranije ovog meseca, pronađeno je osam masakriranih tela na tom području nakon smrtonosnog sukoba dve grupe.

Agililja je rodno mesto lidera Halisko kartela Nemesia Oseguera Servantesa, poznatog i kao „El Menčo“. 

"El Menčo" je jedan od najtraženijih ljudi u Meksiku, a američka uprava za borbu protiv droga nudi nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje su dovele do njegovog hapšenja.

Njegov kartel jedan je od najmoćnijih u zemlji i stoji iza nekih od najsmrtonosnijih napada na meksičke snage bezbednosti, poput zasede u Halisku 2015. godine u kojoj je poginulo 15 policajaca. 

Proširio se od njegove prvobitne baze moći u državi Halisko, koja je imala gotovo nacionalnu prisutnost.

Bezbednosni zvaničnici tvrde da je upravo taj kartel stajao iza pokušaja atentata na šefa policije Meksiko Sitija Omara Garsije Harfuča, prošlog juna.

Veruje se da je kartel dodatno pojačao napade na snage bezbednosti u znak odmazde zbog izručenja sina El Menča, Rubena Oseguere Gonzalesa, poznatog kao El Menčito, Sjedinjenim Državama, zbog optužbi za krijumčarenje droge.

Kurir.rs / BBC,   Foto: Youtube prtscr / Noticieros Televisa

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...