PRETE MU DECENIJE ROBIJE Ubicu Džordža Flojda čuvaju da ne izvrši samoubistvo!
Foto: AP / Hennepin County Sheriff, Printscreen

PRAVDA

PRETE MU DECENIJE ROBIJE Ubicu Džordža Flojda čuvaju da ne izvrši samoubistvo!

Planeta -

Sada već bivši policajac Derek Šovin prebačen u zatvor s maksimalnim obezbeđenjem, izricanje presude tek za osam nedelja

Stravično... Ubistvo, a ne hapšenje
Stravično... Ubistvo, a ne hapšenjefoto: Printscreen Youtube/CBS Evening News

Porota je proglasila je krivim sada već bivšeg policajca Derek Šovin za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, nakon čega je nastupilo veliko slavlje na ulicama Mineapolisa! Tako je završeno tronedeljno suđenje za ubistvo koje je zapalilo i podelilo Ameriku po rasnoj osnovi.

Preti mu do 40 godina robije

Flojd je preminuo 25. maja 2020. nakon što mu je Šovin klečao devet minuta na vratu tokom hapšenja zbog toga što je navodno račun u obližnjoj prodavnici platio falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Džozef Bajden - Sistemski rasizam

Predsednik Džo Bajden nazvao je presudu ogromnim korakom za pravdu u SAD. Bajden je dao izjavu na nacionalnoj televiziji u kojoj je poručio da je to bilo ubistvo usred dana koje je mogao da vidi ceo svet i da je sistemski rasizam nešto što opterećuje američku naciju. - Ništa više ne može vratiti porodici Flojd njihovog brata i oca, ali ovo može biti ogroman korak napred ka dostizanju pravde u Americi - rekao je on.

Porota od 12 članova je donela jednoglasnu presudu drugog dana većanja. Šovin je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice - ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ubici, koji se branio sa slobode, posle izricanja presude ukinuta je kaucija i odveden je u zatvor. Njemu preti između 12 i 40 godina robije, a izricanje presude je za osam nedelja. Kako prenosi Dejli mejl, Šovin je prebačen u zatvor s maksimalnim obezbeđenjem i biće pod 24-časovnim nadzorom jer nadležni strahuju da bi mogao da izvrši samoubistvo.

Policija bez milosti - U Ohaju ubijena tinejdžerka

Policija u Kolumbusu, glavnom gradu američke države Ohajo, ubila je Afroamerikanku (16) nakon intervencije po prijavi da je nožem nasrnula na dve devojke. Članovi porodice identifikovali su ubijenu devojku kao Makiju Brajant. Policijski snimak pokazuje haotičnu scenu na travnjaku ispred kuće, jednu devojku kako zamahuje nožem na drugu, koja je pala na leđa, da bi zatim krenula na drugu devojku, koja se srušila na parkirana kola. Policajac je tada otvorio vatru. Tetka ubijene tinejdžerke Hejzel Brajant tvrdi da je njena nećaka bacila nož koji je imala u ruci pre nego što ju je policajac više puta ustrelio.

Ben Kamp, advokat porodice Džordža Flojda, izjavio je da ova presuda predstavlja "prekretnicu u istoriji" SAD. - Bolno zaslužena pravda konačno je stigla - naveo je on na Tviteru.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track