ZIMBABVE DOZVOLIO LOV NA UGROŽENE VRSTE: Pandemija korone ubila turističku sezonu, pa oni sad ubijaju slonove
Foto: Profimedia / HRIS JEK/ AFP

pohlepa

ZIMBABVE DOZVOLIO LOV NA UGROŽENE VRSTE: Pandemija korone ubila turističku sezonu, pa oni sad ubijaju slonove

Planeta -

Zimbabve će "uskoro" početi da prodaje prava za odstrel čak 500 slonova ove godine.

Kako je Tinaše Faravo, portparol agencije za zaštitu nacionalnih parkova i divljih životinja Zimbabvea rekao je CNN-u da je na odluku da se dozvoli lov na slonove uticao pad prihoda od turizma zbog pandemije koronavirusa.

"Mi pojedemo ono što ubijemo", rekao je Faravo. "Imamo budžet od oko 25 miliona dolara koji se, delimično, puni sportskim lovom, a kao što znate, turistička sezona je u ovom trenutku, zbog korone, mrtva".

Vest o otvorenoj sezoni lova na slonove usledila je svega nekoliko nedelja nakon što je afrički šumski slon dobio svoje mesto na neslavnoj listi kritično ugroženih životinja, dok je afrički slon iz savane na listi ugroženih.

Simiso Mlevu, portparol Centra za upravljanje prirodnim resursima, grupe za zaštitu životne sredine i ljudskih prava, kaže da je odluka da se dozvoli lov na slonove "sramna".

"Snažno osuđujemo lov na trofeje, praksu koja uništava prirodnu sredinu i produbljuje sukob između ljudi i divljih životinja", rekao je Mlevu i dodao da odluka da se dozvoli lov na slonove nije doneta iz brige o zaštiti životne sredine već iz pohlepe.

Zimbabve nije jedini koji je dozvolio lov na slonove. U decembru je Namibija oglasila prodaju 170 slonova zbog suše i rasta populacije ovih životinja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track