BOLSONARO HOĆE DA IZVEDE VOJSKU NA ULICE: Ako bude nekih problema, imam plan! Uspostavićemo red
Foto: Youtube/TV A Crítica

dugogodišnji ljubitelj vojne diktature

BOLSONARO HOĆE DA IZVEDE VOJSKU NA ULICE: Ako bude nekih problema, imam plan! Uspostavićemo red

Planeta -

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro u televizijskom intervjuu rekao je da ako naredi vojsci da izađe na ulice "kako bi se povratio red", to naređeno će biti poslušano.

Odgovarajući na pitanje o politizaciji vojske, Bolsonaro je izjavio da je spreman izvesti vojsku na ulice ako bude "nekih problema".

Kako je rekao, ne želi o tome detaljno da govori.

"Ali, ako bismo imali nekih problema, imam plan kako da reagujem, naše oružane snage bi jednog dana mogle izaći na ulice", istakao je radikalno desničarski predsednik Bolsonaro.

I sam je bio vojno lice, a već dugo hvali vojnu diktaturu koja je Brazilom vladala 20 godina. Sada deo stanovništva smatra da utiče na politizaciju vojske. Kritičari brinu i zbog toga da li će mirno predati vlast ako pobedi neko drugi na predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe sledeće godine.

Bolsonaro je pod sve većim pritiskom jer je pandemija koronavirusa u ovoj zemlji izmakla kontroli. Nakon Sjedinjenih Američkih Država, u Brazilu je najveća stopa smrtnosti od koronavirusa.

Prošlog meseca šefa kabineta imenovao je za ministra odbrane i smenio tri vojna komandanta, što je mnoge iznenadilo u vojnim redovima.

Pojedini strahuju da će neutemeljenim optužbama o manipulacijama na predstojećim izborima pokušati da ospori njihov legitimitet i legalitet.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track