BRITANSKI MASAKR U ŠKOTSKOJ KOJI NIJE ZABORAVLJEN Članove klana Mekdonald uhvatili na prevaru, za njega nikada niko nije odgovarao
Foto: Vikipedija

tuga

BRITANSKI MASAKR U ŠKOTSKOJ KOJI NIJE ZABORAVLJEN Članove klana Mekdonald uhvatili na prevaru, za njega nikada niko nije odgovarao

Planeta -

Tri bivša naselja u veličanstvenoj regiji Glenkou na zapadnoj obali Škotske, kojima upravlja Nacionalni fond za Škotsku, ispitana su „sa detaljnijim studijama koje slede“.

Zapanjujući prirodni pejzaž Glencoea poznat je kao škotski pejzaž sa razglednica, ali njegove reke i doline zagađeni su krvlju iz njegove ubilačke prošlosti.

Masakr 1692. godine u Glencoe-u „kada je država naredila ubistvo Mekdonaldsa iz Glenkoa nakon što je njihov šef pokušao, ali nije uspeo da ispoštuje rok da se zakune na vernost kralju Vilijamu II“. Masakr je rezultirao smrću najmanje 38 pripadnika klana Mekdonaldsa iz Glenkoa, koje su ubile trupe predvođene Robertom Kembelom iz Glenlajona. Vojnici Kembela proveli su oko dve nedelje kao gosti Mekdonalda u tri naselja.

Oko pet sati ujutro kobnog jutra 13. februara 1692. godine u Ačnakonu, narednik Robert Barber naredio je pokolj. Barber je sam odveo 18 muškaraca.

Prema škotskom zakonu postojala je posebna kategorija ubistava poznata kao „ubistvo pod poverenjem“, za dela gnusnija od običnog ubistva, i masakr je odgovarao ovoj kategoriji zločina. Međutim, veliki problem je bio što je glavni inspirator bio sam kralj , koji su potpisali naredbe koje su dovele do masakra. Budući da kralj nije mogao biti odgovoran, komisija je oslobodila kralja i smatrala sekretara Darlimpija odgovornim za masakr.

Škotski parlament proglasio je pogubljenje "ubistvom" i preporučio da kralj kazni počinioce zavere i plati odštetu preživelim. Jedina osoba koja je uhapšena za masakr bio je Džon Kembel Erl df Bridalbejna koji je proveo " nekoliko dana u zamku u Edinburgu pod optužbom za veleizdaju jer je bio umešan u tajne razgovore sa jakobitskim poglavarima “.

Masakr u Glenkou postao je političko sredstvo, propagandni materijal za jakobinske simpatije i pomogao je ustanak 1745. godine.

13. februara svake godine udruženje klana Donalda iz Edinburga polaže venac na spomen obeležje masakru u Glenkou, u selu Glenkou, a prisustvuju i članovi klana Donalda iz celog sveta.

Kurir.rs/Ancient Origin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track