Najnovije vesti

AMERIČKI VOJNICI NAPADNUTI NEPOZNATIM ORUŽJEM U SIRIJI: Pentagon pokrenuo istragu, sumnja se na impulsno oružje i naravno Ruse
Foto: Profimedia

oapsno

AMERIČKI VOJNICI NAPADNUTI NEPOZNATIM ORUŽJEM U SIRIJI: Pentagon pokrenuo istragu, sumnja se na impulsno oružje i naravno Ruse

Planeta

Sjedinjene Države pokrenule su istragu o upotrebi nepoznatog oružja u Siriji protiv američke vojske.

Reč je o navodnoj upotrebi nepoznatog impulsnog oružja protiv američkih snaga u Siriji. Prema dokumentima koje je predstavio Pentagon, Rusija je prva pod sumnjom, jer nijedna druga strana u Siriji nema takve tehnologije. Ovo je izvestio američki Politiko.

„Zvaničnici odbrane obavestili su kongresne odbore o upotrebi misterioznog oružja protiv američkog vojnog osoblja. Pentagon je obavestio starije zakonodavce o obaveštajnim podacima povezanim sa navodnim ciljanim energetskim napadima na američke snage, a dva izvora koja imaju direktno znanje o tom pitanju rekli su da su zvaničnici identifikovali Rusiju kao verovatnog krivca.

Ministarstvo odbrane istražuje incidente od prošle godine, uključujući incidente usmerene na osoblje širom sveta, prema navodima četvorice bivših zvaničnika nacionalne bezbednosti koji su direktno uključeni u istragu. Istraga je deo šireg napora za istraživanje ciljanih energetskih napada na američke zvaničnike od strane nekoliko agencija poslednjih godina.

Od kraja 2016. godine, oko 50 zvaničnika prijavilo je simptome misteriozne bolesti koja je među američkim diplomatama sa sedištem na Kubi postala poznata kao „sindrom Havane“. Simptomi su uključivali akutno zvonjenje i pritisak u ušima, kao i gubitak sluha i ravnoteže, umor i glavobolje. „Neke od žrtava pretrpele su oštećenje mozga“, piše Politiko.

Incidenti sumnjivih ruskih napada na Amerikance u inostranstvu postali su toliko zabrinjavajući da je Pentagonova kancelarija za specijalne operacije i sukobe niskog intenziteta započela istragu prošle godine. Nejasno je koliko je vojnika povređeno, kao ni stepen njihovih povreda.

Kurir.rs/Geopolitika

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...