KONAČNO OTKRIVENE ARHIVE KGB O ČERNOBILJU: Havarija nikoga u tajnoj službi nije iznenadila, evo koliko je manjih incidenata bilo!
Foto: Shutterstock

bruka

KONAČNO OTKRIVENE ARHIVE KGB O ČERNOBILJU: Havarija nikoga u tajnoj službi nije iznenadila, evo koliko je manjih incidenata bilo!

Planeta -

Sovjetski Savez je znao da je nuklearna elektrana Černobilj u sadašnjoj Ukrajini opasna i zataškao vanrednu situaciju pre eksplozije reaktora 1986. godine, saopštile su ukrajinske vlasti otkrivajući arhive povodom 35. godišnjice katastrofe.

Posle neuspelih ispitivanja četvrtog reaktora u nuklearnoj elektrani, na području tadašnjeg Sovjetskog Saveza, oblaci radioaktivnog materijala iz Černobilja proširili su se u Evropu u najvećoj nuklearnoj katastrofi na svetu.

Arhiva pokazuje da je zračenja bilo i 1982. godine, što je potom prikriveno "merama za sprečavanje panike i provokativnih glasina", navodi se u izveštaju tadašnje tajne službe KGB, objavila je u ponedeljak ukrajinska tajna služba SBU.

Dodaje da je u nuklearnoj elektrani bilo odvojenih "hitnih slučajeva" i 1984. godine.

Tako je "1983. godine sovjetsko rukovodstvo u Moskvi obavešteno da je nuklearna elektrana Černobilj jedna od najopasnijih u Sovjetskom Savezu zbog nedostatka sigurnosne opreme", navodi SBU.

Kada je francuski novinar sakupljao uzorke vode i tla sa područja Černobilja nakon nesreće 1987. godine, KGB je u specijalnoj operaciji zamenio te uzorke drugim, rekao je SBU pozivajući se na drugi izveštaj koji je takođe izradio KGB.

Bez obzira na Černobilj, nuklearna energija je drugi najvažniji izvor nisko-ugljenične energije

Odmah nakon eksplozije, akutnim zračenjem ubijen je 31 radnik i vatrogasac. Hiljade ljudi više je podleglo bolestima kao što je rak izazvan zračenjem, iako je ukupan broj smrtnih slučajeva i žrtava dugotrajnih bolesti povezanih sa zračenjem predmet rasprave.

NVO Greenpeace je 2006. procenila da je u nesreći poginulo 100.000 ljudi.

Nuklearna elektrana u Černobilju nastavila je da proizvodi električnu energiju do decembra 2000. godine, kada je njen poslednji reaktor isključen pod pritiskom Zapada.

Vlada današnje Ukrajine upozorava da su sovjetske vlasti sprovele istragu nestručno i prikrile istinu. Nalog za evakuaciju čitavog područja izdat je samo 36 sati nakon nesreće.

"35. godišnjica černobiljske tragedije podseća na to kako su dezinformacije za koje je država odgovorna, kakve su bile u totalitarnom sovjetskom režimu, prouzrokovale najveću katastrofu čovečanstva izazvanu čovekovim postupcima", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track