URSULA O SOFAGEJTU: To se ne bi dogodilo da sam bila u odelu i kravati, osećam se žalosno i usamljeno kao žena i Evropljanka
Foto: Printscreen/YouTube

nema opravdanja

URSULA O SOFAGEJTU: To se ne bi dogodilo da sam bila u odelu i kravati, osećam se žalosno i usamljeno kao žena i Evropljanka

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen snažno je osudila način na koji je tretirana tokom posete Turskoj, kada je ostala bez stolice, ističući da se to dogodilo zato što je žena.

“Ne nalazim nikakva opravdanja za to kako sam tretirana. To se dogodilo zato što sam žena”, izjavila je Fon der Lajen u raspravi u Evropskom parlamentu u kojoj je, u vezi s odnosima EU-Turska, dominiralo upravo pitanje takozvanog "sofagejta“.

U raspravi je učestvovao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koga su mnogi zastupnici kritikovali zašto nije odmah reagovao i sprečio poniženje predsednice EK.

Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel posetili su 6. aprila Tursku. Prilikom susreta s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Mišel je seo na stolicu odmah pored Erdogana, dok je Fon der Lajen morala da sedne na obližnji kauč sa strane, dok je preko puta nje na drugom kauču bio je turski ministar spoljnih poslova.

Po tome je ispalo da je Fon der Lajen tretirana kao Mišelova ministarka. Na snimku se jasno čuje “hm” Ursule fon der Lajen kada je shvatila da za nju nema mesta pored Erdogana.

Predsednik Evropskog saveta Mišel uopšte nije reagovao. Incident je u medijima dobio ime "sofagejt“.

Fon der Lajen je istakla da za različiti tretman predsednika Evropskog saveta i Komisije nema nikakvog uporišta u evropskim ugovorima.

"Da li bi se to dogodilo da sam bila u odelu i kravati?”, upitala je Fon der Lajen.

"Osećala sam se žalosno, povređeno, usamljeno, kao žena i kao Evropljanka. Tu nije reč o protokolarnom rasporedu sedenja, ovde se radi o samoj suštini onoga što mi jesmo, vrednostima koje Unija zastupa. To pokazuje i koliko smo još daleko od toga da žene budu tretirane ravnopravno, uvek i svuda”, rekla je vidno ljuta Fon der Lajen.

“Ja sam prva žena predsednica Evropske komisije. Očekivala sam da tako budem tretirana prilikom posete Turskoj, kao predsednica Komisije, ali nisam”, dodala je.

Spomenula je kako se na fotografijama s ranijih sastanaka ne vidi da nedostaje stolica, ali se na njima vide samo muškarci.

Ona je kritikovala Tursku zbog napuštanja Istanbulske konvencije, obavezujućeg sporazuma Saveta Evrope za borbu protiv nasilja prema ženama i deci.

“Grozna je stvar da se Turska, kao jedna od utemeljivačica Saveta Evrope, povlači iz te konvencije”, rekla je.

Istovremeno je kritikovala i one države članice EU koje ne žele ratifikovati Istanbulsku konvenciju ili razmišljaju da je napuste.

“To je neprihvatljivo. Svako nasilje protiv žena i dece je zločin i mora se zvati zločinom i biti kažnjeno kao takvo. A da bismo bili verodostojni, ne smemo samo kritikovati, nego moramo delovati i u svojoj kući”, rekla je.

Mišel je u svom obraćanju zastupnicima izrazio žaljenje zbog incidenta koji se dogodio, rekavši da razume da se zbog toga mnoge žene osećaju povređenima. Rekao je da je s Fon der Lajen i sa službama Komisije i Evropskog saveta dogovoreno da se ubuduće takve situacije nikada više ne ponove.

Mnogi zastupnici su kritikovali Mišela što nije drukčije reagovao. Deo zastupnika prigovarao je zbog toga što EU “popušta” Turskoj i daje se ucenjivati, dok vlasti u toj zemlji ne poštuju temeljna demokratska načela.

Poseta Ankari bila je prilika da se uputi poruka snage i jedinstva EU, a poslata je poruka slabosti, rekao je šef zastupničke grupe EPP-a Manfred Veber.

Zastupnica Zelenih Ska Keler rekla je da je “razočarana” Mišelovim postupkom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track